Nov oblik svinjske gripe u Meksiku i SAD-u

Nov oblik svinjske gripe u Meksiku i SAD-u

Nov oblik svinjske gripe u Meksiku i SAD-u
  • Objavljeno: Subota, 25.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti
Sasvim nov oblik svinjske gripe u Meksiku usmrtio je 57 te zarazio 800 ljudi, a izliječilo se 7 oboljelih u SAD-u, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak.

"Danas se sumnja da je oko 800 oboljelih zaraženo svinjskom gripom, od koje je u Meksiku umrlo 57 ljudi", rekla je u Ženevi glasnogovornica WHO-a Fadela Chaib.

Dodala je da su slični slučajevi otkriveni u području San Luisa Potosija, u središtu Meksika.

U SAD nije bilo smrtnih slučajeva, ali su stručnjaci izrazito zabrinuti.

Stručnjaci su pregledali 7 osoba iz Kalifornije i Teksasa u kojih je dijagnosticirana bolest, no oni su se oporavili, te je utvrđeno da je riječi o jedinstvenu novom obliku svinjske gripe.

To je do sada neviđen spoj svinjskoga, ptičjeg i ljudskog virusa, objavile su zdravstvene vlasti.

Drže da nema razloga za uzbunu, no ne uspijevaju razotkriti kako su se te osobe zarazile sojem koji je spoj ljudskog i ptičjeg virusa iz Sjeverne Amerike te svinjskog virusa iz Sjeverne Amerike, Europe i Azije.

Zdravstvenim su službama poznate mješavine ptičjega, svinjskog i ljudskog virusa, međutim nikad dosad u takvoj međukontinentalnoj vezi u kojoj je više od jednoga svinjskog virusa.

Znanstvenici pomno prate svinje koje su osobito osjetljive na ptičje i ljudske viruse i lako od njih može poteći genetska kombinacija i izazvati nov oblik pandemijske gripe, rekao je dr. John Treanor sa sveučilišta u Rochesteru.

Virus bi mogao biti potpuno nov, no moguće je da je dulje prisutan, ali je otkriven tek sada zahvaljujući poboljšanim laboratorijskim ispitivanjima i praćenjima bolesti, ističu zdravstvene vlasti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti