WHO: Svinjska gripa ima pandemijski potencijal

WHO: Svinjska gripa ima pandemijski potencijal

WHO: Svinjska gripa ima pandemijski potencijal
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti
Direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan u subotu je nakon završenog sastanka čelništva te institucije izjavila kako je "vrlo zabrinuta" zbog pojave virusa svinjske gripe od čijih je posljedica do sada u Meksiku umrlo 68 osoba te je istaknula kako "virus ima pandemijski potencijal".

"Naravno, na temelju do sada raspoloživih laboratorijskih, epidemioloških i kliničkih pokazatelja ne možemo sa sigurnošću znati hoće li virus H1N1 uistinu prouzročiti pandemiju", kazala je Chan iz sjedišta WHO-a u Ženevi.

Pošto je od svinjske gripe u Meksiku umrlo 68 ljudi, a u SAD-u zabilježeno najmanje 8 zaraženih, meksičke i američke zdravstvene službe pomno tragaju za znakovima novog soja virusa gripe kako bi utvrdile širi li se virus i dalje.

Meksiko je zatvorio škole i muzeje, te ukinuo gotovo sva javna događanja, iako dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije još nisu proglasili pandemiju.

WHO je priopćio da je virus kod 12 meksičkih pacijenata genski identičan novom soju virusa svinjske gripe, označenom kao H1N1, koji je otkriven i kod osam pacijenata iz Kalifornije i Teksasa.

Genske analize pokazale su da je taj soj virusa gripe nikada do sada viđena mješavina svinjskog, ljudskog i ptičjeg virusa.

Odstupa od ostalih virusa gripe i činjenicom da gripa uglavnom pogađa starije ljude i mlađu djecu, dok je ova vrsta gripe pokosila mlade ljude između 25 i 45 godina starosti.

Međunarodni odbor stručnjaka, doznaje se iz izvora bliskih WHO-u, direktorici Chan vjerojatno će predložiti da se stupanj opasnosti od potencijalne pandemije na ljestvici od jedan do šest poveća s dosadašnja tri za jedan ili dva stupnja.

Još je prerano najavljivati bilo kakve naputke namijenjene putnicima i turistima, s obzirom na to da su potrebna dodatna detaljnija istraživanja, izvijestila je Chan.

"Zabrinjava nas činjenica da se virus prenosi s čovjeka na čovjeka", rekao je glasnogovornik WHO-a Thomas Abraham.

U Meksiku je do zada zabilježeno 1005 slučajeva gripe za koje se sumnja da su uzrokovani spomenutim virusom.

Ministar zdravstva Jose Angel Cordova izdao je naputke o izbjegavanju kretanja među masama ljudi i nošenju maski, upozorivši da cijepljenje do sada poznatim cjepivom nije jamstvo sprječavanja infekcije.

U Ciudad Mexicu, metropoli od 20 milijuna ljudi, kirurške maske dijeli vojska.

Odgođeni su i rock koncerti kao i nogometne utakmice.

Osim u Kaliforniji u Teksasu, sumnjivi su se slučajevi, prema posljednjim podacima koje je objavio CNN, pojavili i u državi New York gdje su kod 75 učenika zamijećeni simptomi zaraze ovim virusom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti