Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprječavanju traumatskih ozljeda mozga

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprječavanju traumatskih ozljeda mozga

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprječavanju traumatskih ozljeda mozga
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 10.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Konzumiranje omega-3 masnih kiselina, točnije dokosaheksaenoične kiseline (DHA), moglo bi ponuditi novi način zaštite od traumatskih ozljeda mozga.

Iako su samo preliminarni, rezultati „dižu prašinu s intrigantnim" mogućnostima preventivnog liječenja s DHA skupinom kiselina kod visoko rizičnih traumatskih ozljeda mozga, kao što je to čest slučaj kod vojnog osoblja i kod kontaktnih sportova. Glavni autor istraživanja je dr. Julian E. Bailes sa Sveučilišta West Virginia.

U eksperimentu, štakori su bili tretirani s DHA u različitim dozama, jednakim dozama koje se koriste kod ljudi koji uzimaju DHA dodatke. Nakon mjesec dana liječenja, pregledan je odnos stanja tkiva i bihevioralno stanje između grupa tretiranih životinja koje su imale traumatske ozljede mozga.

Oštećeno tkivo uzrokovano traumatskom ozljedom mozga bila je značajno smanjeno kod štakora koji su dobivali najveće doze DHA: 40 miligrama po kilogramu tjelesne težine. Stanična otkrića također su otkrila značajno smanjenje proteina (amiloid beta protein) koji se povezuje s razvojem Alzheimerove bolesti.

Životinje koje su dobivale najveću dozu DHA imale su i smanjenu ekspresiju ključnih pokazatelja moždane stanične smrti (kaspaze 3 i makrofaga). Također su imali bolje rezultate na testu prostorne memorije, što ukazuje na smanjena bihevioralna oštećenja.

Nedavna istraživanja ukazala su kako tretmani omega-3 masnim kiselinama mogu pomoći u poboljšanju ishoda traumatskih ozljeda mozga. Dokosaheksaenoična kiselina je jedna od glavnih masnih kiselina u mozgu, gdje igra jednu od brojnih „neuroprotektivnih" uloga.

A ovo najnovije istraživanje se dodaje dokazima koji sugeriraju kako DHA može biti prvo liječenje bilo koje vrste kako bi se smanjila oštećenja moždanog tkiva uzrokovana traumatskim ozljedama mozga.

Ove omega-3 masne kiseline su široko dostupne iz izvora poput algi ili ribljeg ulja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti