55 znakova da ste imali koronu, a da to niste znali!

55 znakova da ste imali koronu, a da to niste znali!

55 znakova da ste imali koronu, a da to niste znali!
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ako smo nešto naučili u posljednje dvije godine, to su najčešći simptomi koronavirusa. Svakim novim valom ili dolaskom nove varijante Covida, međutim, dolazi do promjena u simptomima i posljedicama. Možda vam se dogodilo da ste se neugodno iznenadili kada ste mislili da imate samo običnu sezonsku prehladu. Kako se to ne bi ponovilo, donosimo vam čak 55 simptoma koronavirusa.

Simptomi su navedeni na temelju mnogih ispitivanja i nedavnog velikog anketnog istraživanja u Americi. No svakako imajte na umu ono najbitnije, a to znači: "može sve, ali ne mora ništa."

1. Glavobolja

2. Bolovi u mišićima

3. Kratak dah i otežano disanje

4. Slabost

Slabost i umor su najčešći simptomi koronavirusa. Prema studiji koju je proveo WHO, prosječno vrijeme oporavka za blage slučajeve koronavirusa je oko dva tjedna, ali tri do šest tjedana za teške ili kritične slučajeve, prenosi eatthis.com.

5. Groznica

6. Kašalj

7. Vrućica

8. Problemi sa spavanjem

Ako imate koronu, mogli biste se susresti s nesanicom čija je posljedica najčešće kronični umor. S druge strane, mnogi su se za vrijeme korone borili s prekomjernim spavanjem i nemogućnosti buđenja.

9. Novostečena zbunjenost

10. Grlobolja

11. Vrtoglavica

12. Zamagljen vid

Zamagljen vid može biti znak oštećenja živaca, a može se pojaviti kada drugi simptomi COVID-19 postaju snažniji, poput groznice ili glavobolje. Prema Američkoj akademiji za oftalmologiju, zamagljen vid također može biti simptom endoftalmitisa, infekcije ili upale unutrašnjosti očne jabučice.

13. Gubitak kose

14. Bol u zglobovima i kostima

15. Lupanje srca

16. Grčenje u mišićima

Prema Medicinskom centru Sveučilišta u Rochesteru, grčevi mišića obično se javljaju nakon teške tjelovježbe, kada osjećate umor mišića ili ako je vaše tijelo dehidrirano.

17. Začepljenje i curenje nosa

18. Problemi s koncentracijom

19. Problemi s pamćenjem

Budući da virus utječe na živčani sustav, problemi s pamćenjem mogu biti dugotrajna nuspojava za neke pacijente, osobito one koji su patili od teških slučajeva.

20. Djelomičan ili potpuni gubitak osjeta mirisa

21. Djelomičan ili potpuni gubitak osjeta okusa

22. Bol i pritisak u prsima

Bol u prsima može biti jedan od težih simptoma koronavirusa. Ovaj simptom može ukazivati na upalu pluća, pojavu krvnog ugruška ili znak plućne embolije. To su ozbiljna stanja zbog čega treba zatražiti medicinsku pomoć.

23. Bolovi u leđima

24. Bolovi u trbuhu

U studiji koju je objavila Američka gastrološka udruga, 31,9% ispitanih pacijenata s COVID-19 tvrdilo je da ima gastrointestinalne probleme povezane s virusom.

25. Tahikardija - ubrzan rad srca

26. Mučnina i povraćanje

27. Neuropatija

Periferna neuropatija nastaje kao posljedica oštećenja perifernih živaca. Najčešći simptomi su slabost, utrnulost i bol, obično u rukama i stopalima

28. Začepljene uši

29. Suha koža

30. Promjena okusa

31. Suhe oči

Američka anketa otkrila je kako se 27% ispitanih žalilo na svrbež, suhe i crvene oči. Neki su čak počeli razvijati bolne i suhe oči nekoliko dana prije bilo kakvih drugih simptoma COVID-19. Stručnjaci smatraju kako je razlog taj što koronavirus "inficira epitel sluznice, pa čak i limfocite, kojih ima u izobilju u površinskom tkivu oka".

32. Peckanje kože

33. Natečeni limfni čvorovi

34. Covid „nožni prsti“

"COVID nožni prsti" su novi simptom virusa koji možda nije tako čest kao drugi simptomi, poput kašlja ili groznice. Ovaj simptom javlja se kada se na nožnim prstima pojavi osip.

35. Osjećaj hladnoće ili žarenja u plućima

36. Blijeda, siva ili plava boja kože, usana ili noktiju

37. Stalna žeđ

38. Kostohondritis

Kostohondritis je upala hrskavice koja spaja rebra s prsnom kosti. Bol koja nastaje je slična onoj boli koja nastaje kod srčanog udara ili srčanih bolesti.

39. Tinitus (šum u ušima)

40. Ispucale ili suhe usne

41. Bol u bubrezima

42. Bol vlasišta

Za oboljele od COVID-19, bolno vlasište može biti nuspojava prhuti koju virus može izazvati ili bolova povezanih s bolešću. Prema Kaiser Permanenteu, bol ili tegobe na vlasištu mogu se pojaviti nakon oporavka od visoke temperature, kada imate problema sa štitnjačom ili ako se loše hranite.

43. Bol ili peckanje oralne sluznice i jezika

44. Infekcija mokraćnog sustava

45. Promjene u krvnom tlaku (visoki i niski krvni tlak)

46. Promjene u težini

Iako debljanje nije simptom virusa, stres od bolesti, izolacija i karantena mogu biti krivi za višak kilograma. Studija objavljena u Journal of Translational Medicine analizirala je talijanske građane stavljene pod strogu izolaciju i promatrala njihove promjene u načinu života i prehrambenim navikama. Utvrđeno je da se 48,6% ispitane populacije udebljalo. S druge strane, oni koji su preboljeli COVID-19, a imali su teške slučajeve, vjerojatno će doživjeti ekstreman gubitak težine.

47. Proljev

48. Žgaravica

49. Osip

Prema istraživanjima, veliki broj ljudi patio je od određene vrste osipa, no znanstvenici još uvijek nisu sigurni je li ova nuspojava izravno povezana s virusom ili se pripisuje određenim lijekovima.

50. Lebdeće mrlje u vidu

51. Bol u čeljusti

52. Proširene vene

53. Promjene raspoloženja, tuga i anksioznost

Prema anketi koju je provela Američka psihijatrijska udruga, oko 36% Amerikanaca smatra da je koronavirus ozbiljno utjecao na njihovo mentalno zdravlje. Između karantene, društvene izolacije i brige o razvoju ozbiljnog slučaja koronavirusa, nije ni čudo što je tjeskoba dugotrajni simptom za oboljele od COVID-19. Jedna studija analizirala je psihološke nuspojave virusa i zaključila da bi medicinski stručnjaci trebali pratiti svoje pacijente zbog znakova depresije ili nekih neuropsihijatrijskih sindroma i nakon oporavka.

54. Promjene u hormonskoj ravnoteži

55. Gušavost štitnjače

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije