Čaj od maslačka za bolje zdravlje

Čaj od maslačka za bolje zdravlje

Čaj od maslačka za bolje zdravlje
  • Objavljeno: Utorak, 29.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Maslačak se može koristiti za ublažavanja različitih stanja i poremećaja. Čaj od maslačka se najčešće koristi za regulaciju apetita, ublažavanje želučanih smetnji i bolova u zglobovima i mišićima. Čaj od maslačka ima blago laksativno djelovanje pa se koristi i za poticanje rada probavnog sustava. Vrlo često se koristi i kao tonik za lice, za ublažavanje infekcija i prevenciju različitih vrsta raka.

Saznajte kako maslačak čuva zdravlje jetre.

Maslačak se najčešće konzumira kao čaj. Za pripremu čaja koriste se svi dijelovi biljke. Isprobajte čaj od maslačka!

Korijen maslačka se može koristiti kao zamjena za kavu.

Zdravstvene prednosti čaja od maslačka

Upala krajnika

Rana preliminarna istraživanja su pokazala da čaj od maslačka može ubrzati oporavak od operacije krajnika.

Provjerite zašto je čaj od maslačka odličan za ljepotu i zdravlje!

Prevencija infekcija mokraćnog sustava

Znanstvenici su ustanovili da redovita konzumacija čaja od maslačka može pomoći u prevenciji infekcija mokraćnog sustava i ubrzati oporavak.

Iako je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se sa sigurnošću potvrdila djelotvornost maslačka, dosadašnja istraživanja su pokazala da čaj od maslačka može ublažiti sljedeće tegobe:

  • manjak apetita
  • želučane smetnje
  • zatvor
  • plinove
  • simptome artritisa.

Pročitajte zašto se maslačak smatra obećavajućim lijekom protiv raka.

Nuspojave

Znanstvenici nisu potvrdili da je maslačak siguran za trudnice i dojilje pa im savjetuju da ne konzumiraju maslačak.

Maslačak može uzrokovati alergijske reakcije. Osobe koje su alergične na neke biljke i korove će vrlo vjerojatno biti alergične i na maslačak. Njima se ne preporuča konzumiranje maslačka bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Interakcija

Antibiotici

Maslačak može smanjiti učinkovitost nekih antibiotika, kao što su ciprofloksacin, enoksacin, norfloksacin, sparfloksacin i trovafloksacin.

Litij

Maslačak ima blago diuretsko djelovanje i može negativno utjecati na način na koji se tijelo oslobađa od litija, što može uzrokovati ozbiljne nuspojave.

Lijekovi koji se prerađuju u jetri

Uzimanje maslačka zajedno s lijekovima koji se prerađuju u jetri može povećati učinak tih lijekova. To su najčešće amitriptilin, verapamil, teofilin, propranolol, haloperidol, acetaminofen, atorvastatin, diazepam, digoksin, entakapon, estrogen, irinotecan, lorazepam i morfij.

Diuretici

Maslačak, kao i diuretici, sadrži kalij pa njihovo miješanje može uzrokovati previsoku razinu kalija u tijelu. Neki diuretici koji povećavaju razinu kalija u tijelu su amilorid, spironolakton i triamteren.

Doziranje

Preporučena doza maslačka ovisi o dobi i cjelokupnom zdravstvenom stanju pojedinca. Još uvijek nije proveden dovoljan broj istraživanja kako bi se sa sigurnošću mogla odrediti preporučena dnevna doza maslačka. Ako želite svakodnevno konzumirati čaj od maslačka, svakako se prije toga posavjetujte s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije