Povodom obilježavanja Hrvatskog dana nepušenja, 10. veljače

Povodom obilježavanja Hrvatskog dana nepušenja, 10. veljače

Povodom obilježavanja Hrvatskog dana nepušenja, 10. veljače
 • Objavljeno: Srijeda, 10.02.2016.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Uz Svjetski dan nepušenja, koji se u svijetu obilježava u svibnju, u Hrvatskoj se u veljači obilježava nacionalni dan nepušenja. Hrvatski dan nepušenja, odnosno Dan bez duhanskog dima obilježava se prvog dana Korizme, budući da je to specifično razdoblje kada većina razmišlja o odricanju od nečega u čemu uživa tijekom godine. To je prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svojem zdravlju, zdravlju ukućana i kako time utječu na okoliš te da im nepušači pomognu da se odreknu cigareta i ostanu nepušači. Hrvatski dan nepušenja obilježava se od 2003. godine, a cilj mu je podsjetiti javnost na važnost nepušenja. Naime u našem društvu pušenje je još uvijek prihvatljiva pojava pa se ovisnost o cigaretama ne smatra teškom ovisnošću, kao ona o drogama ili alkoholu. No upravo pušenje uzrokuje mnoge bolesti, od bolesti krvožilnog i respiratornog sustava do različitih karcinoma. Pušenje svake godine u svijetu ubija približno šest milijuna ljudi, a među njima je više od 600.000 nepušača koji umiru zbog posljedica pasivnog pušenja. U Europi godišnje zbog posljedica pušenja umire oko 650.000 osoba, a u Republici Hrvatskoj više od 9.000. Nikotin iz duhanskog dima sastoji se od 7000 različitih kemikalija, a dim cigarete sadrži više od 50 kancerogenih komponenti. Za bolesti povezane s pušenjem godišnje se iz zdravstvenog budžeta odvaja više od 1,5 milijarde kuna što obuhvaća trošak liječenja, lijekova i bolovanja, stoga ako ste pušač preispitajte svoju naviku i provedite barem ovaj dan bez duhanskog dima.

Pušačima svaki prestanak pušenja brzo donosi zdravstvenu dobrobit (nekoliko sati ili dana):

 • unutar 20 minuta - pada broj otkucaja srca i snižava se krvni tlak,

 • nakon 12 sati razina ugljičnog monoksida u krvi pada na normalnu razinu,

 • u roku od dva do 12 tjedana cirkulacija je poboljšana, a plućna funkcija povećana,

 • u vremenu od jednog do devet mjeseci smanjuje se kašalj i kratkoća disanja,

 • nakon jedne godine rizik nastanka koronarne srčane bolesti je smanjen u pola u odnosu na pušača,

 • nakon pet godina rizik od moždanog udara je smanjen,

 • nakon deset godina rizik obolijevanja od raka pluća smanjen je u pola u odnosu na pušače, smanjuje se i rizik obolijevanja od raka usne šupljine, grkljana, jednjaka, mokraćnog mjehura, maternice i gušterače,

 • nakon 15 godina rizik obolijevanja od srčane bolesti izjednačen je riziku nepušača.

Zbog adiktivne prirode nikotina nužno je razviti farmakološke i psihoterapijske tretmane radi liječenja ovisnosti o nikotinu. Pokazalo se da za prestanak pušenja mogu biti učinkovite kratkotrajne terapijske intervencije, poput savjeta liječnika, ali su još učinkovitije intenzivne bihevioralne intervencije, primjerice grupna terapija koja je pokazala najbolje rezultate. Koliko će osoba biti uspješna u prestanku pušenja ovisi o motivaciji za prestanak, o stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o potpori koju dobiva tijekom odvikavanja od pušenja.

Samo čvrsta odluka da osoba uživa u prednostima nepušenja može pomoći na putu da postane i ostane nepušač.

Škola nepušenja

Škola nepušenja Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda zasniva se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja. Osnovni program škole traje pet dana, a u okviru tog programa polaznicima se nastoji pomoći da prestanu pušiti. Cilj programa Škole nepušenja je omogućiti zainteresiranim pušačima (koji žele prestati pušiti) pružanje profesionalne pomoći. Grupa ima od osam do najviše 15 osoba, a Škola traje pet dana u trajanju od dva sata.

Evaluacija uspješnosti programa provodi se nakon tjedan dana, mjesec i tri mjeseca po završetku Škole, kada se smatra da su svi polaznici nepušači. Program se provodi tijekom cijele godine u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ , Mirogojska 16, a sve zainteresirane osobe mogu se javiti na broj telefona 01 38 30 066.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti