Pretilost i rizik od pobačaja

Pretilost i rizik od pobačaja

Pretilost i rizik od pobačaja
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Čini se da prekomjerna debljina povećava rizik od pobačaja, prema preglednoj studiji objavljenoj u listopadskome izdanju časopisa ?Fertility and Sterility?.

?Pretilost je opisana kao nova svjetska epidemija i kako se učestalost pretilosti povećava, tako se povećava i broj žena u generativnoj dobi koje postaju debele i pretile.?, napisao je dr. Mostafa Metwally i njegovi kolege s University of Sheffield, Velika Britanija.

Istraživači su analizirali članke objavljene u medicinskim časopisima tijekom posljednjih nekoliko desetljeća da bi indentificirali studije koje su uspoređivale žene s normalnom tjelesnom masom i debele žene koje su pobacile. Glavna mjera rezultata bio je pobačaj prije 20. tjedna trudnoće.

16 studija bilo je uključeno u analizu. Rezultati su pokazali da debele i pretile žene imaju 67% veće izglede da dožive pobačaj u usporedbi sa ženama normalne tjelesne. Rizik je bio i viši među ženama koje su liječene zbog neplodnosti.

?Trenutni dokazi upućuju na to da debljina doista može povisiti rizik od pobačaja, i u općoj populaciji i vjerovatno i nakon liječenja neplodnosti?, napisali su Metwally i kolege. No ipak, ?dokazi nisu još konačni zbog prisutnih razlika među dostupnim studijama, i zbog nedostatka studija u specifičnim kategorijama liječenja.?, objavljeno je na stranicama Reuters Healtha.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti