Povišen tlak u mozgu

Povišen tlak u mozgu

Povišen tlak u mozgu
  • Objavljeno: Utorak, 28.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iako je kod žena to stanje učestalije, muškarci duplo češće imaju negativne posljedice, prema studiji, objavljeno je na HealthDayu. Muškarci imaju veće izglede od žena da će imati gubitak vida kao rezultat stanja koja uzrokuju povišen tlak u mozgu, opisano je u studiji iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ljudi sa stanjem, poznatim kao idiopatska intrakranijska hipertenzija, imaju previsok tlak cerebrospinalne tekućine, što uzrokuje teške glavobolje, glasne šumove u ušima, oticanje optičkih živaca, dvoslike i gubitak vida. To stanje pogađa otprilike jednu osobu na 5 000 i češće je u žena.

Autor studije, dr. Beau Bruce, s Emory University, Atlanta i njegovi kolege pregledali su medicinsku dokumentaciju 721-og pacijenta s idiopatskom intrakranijskom hipertenzijom. Samo 9% pacijenata bili su muškarci, ali su imali dva puta veće izglede od žena da razviju teške probleme s vidom u jednom ili oba oka.

"I dok se idiopatska intrakranijska hipertenzija rjeđe pojavljuje u muškaraca, povećana učestalost teškog gubitka vida u usporedbi sa ženama je glavni predmet zabrinutosti", rekao je Bruce u novostima s American Academy of Neurology. "Naši rezultati upućuju na to da bi muškarci s tim stanjem tebali biti pažljivije praćeni u smisli pregleda vida i vjerovatno bi trebali biti agresivniji liječeni kada se pojave dokazi o gubitku vida."

Istraživači su također pronašli da muškarci s idiopatskom intrakranijskom hipertenzijom imaju veće izglede od žena da će im se dijagnosticirati apneja u snu. Više prospektivnih studija potrebno je da bi se proučila veza između apneje u snu i idiopatske intrakranijske hipertenzije, ali doktori bi trebali razmotriti da sve pacijente s idiopatskom intrakranijskom hipertenzijom upute na pregled spavanja, izjavio je Bruce. Studija je objavljena u on line listopadskome izdanju časopisa "Neurology".

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti