Prirodni spojevi koji pomažu u prevenciji raka kože

Prirodni spojevi koji pomažu u prevenciji raka kože

Prirodni spojevi koji pomažu u prevenciji raka kože
  • Objavljeno: Petak, 31.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kada je u pitanju zaštita kože od sunce, u pravilu ju štitimo izvana. Neprestano mažemo kožu kremama sa zaštitnim faktorom, držimo se hlada i pijemo dovoljno vode.

No, novo istraživanje, objavljeno u časopisu  The Journal of Photochemistry and Photobiology i The Journal of Cosmetic Dermatology otkriva da istu tu zaštitu možemo pospješiti iznutra.

Znanstvenici su u istraživanju analizirali djelovanje i učinak ekstrakta citrusa i ružmarina, kao i kombinaciju tih ekstrakata na 10 osoba. Nakon 85 dana su došli do zapanjujućih rezultata. Kombinacija ovih ekstrakata smanjuje štetno djelovanje UV zraka za 56%.

Drugi eksperiment ovog istraživanja je pokazao da ekstrakt naranče rizik od nastanka opekotina smanjuje za 40%.

Ovi ekstrakti imaju moćno antioksidacijsko djelovanje i smanjuje štetu nastalu izlaganjem štetnim faktorima, kao što su sunčeve zrake. Antioksidanti kruže tijelom i popravljaju štetu nastalu u stanicama, a također pomažu u održavanju stabilne hormonalne ravnoteže.

No, znanstvenici ističu da je ovo istraživanje preliminarno i da je potrebno provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Također, prema znanstvenicima, dok rezultati ovog istraživanja ne budu potpuno uvjerljivi, do tada možete zaštitu od sunca unaprijediti zdravom prehranom, naročito konzumacijom voća i povrća.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti