Program prevencije pretilosti kod djece ove godine obuhvaća najveći broj škola do sada

Program prevencije pretilosti kod djece ove godine obuhvaća najveći broj škola do sada

Program prevencije pretilosti kod djece ove godine obuhvaća najveći broj škola do sada
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.09.2019.
  • Broj pregleda: 38
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

25 zagrebačkih osnovnih škola će u sklopu školske godine 2019./2000. sudjelovati u programu PETICA u sklopu kojeg se Hrvatski liječnički zbor bori protiv alarmantnih statističkih podataka koji pokazuju kako je sve više djece pretilo u školskoj dobi.

Svjetska zdravstvena organizacija ukazala je na to da se broj djece i mladih s pretilošću povećao više od 10 puta, s 11 milijuna na 124 milijuna, u posljednjih 40 godina.

Zabrinjavajuće stanje pretilosti i u Hrvatskoj
Povrh toga, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukazuju na zabrinjavajuće stanje i u Hrvatskoj. Naime, samo 58% dječaka i 60% djevojčica doručkuje svakog radnog dana, 45% dječaka i 46% djevojčica konzumira voće najmanje jednom dnevno, a tek se 39% dječaka i 26% djevojčica bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću, najmanje 60 minuta tijekom dana. Povrh toga, 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu masu ili pretilost (HBSC, 2016.).

Program PETICA pokrenut je u osam zagrebačkih osnovnih škola 2014./2015., a ove godine povećava broj škola, tako da će sudjelovati 1800 učenika te ukupno preko 5500 dionika.

U program su uključeni učenici drugih i trećih razreda iz škola: OŠ I. Gundulića, OŠ M. Laginje, OŠ I. Kršnjavoga, OŠ J. J. Strossmayera, OŠ dr. I. Merza, OŠ I. Filipovića, OŠ G. Krkleca, OŠ Mladost, OŠ F. Galovića, I. OŠ Dugave, OŠ Kajzerica, OŠ Odra, OŠ Rapska, OŠ Trnjanska, OŠ G. Viteza, OŠ T. Ujevića, OŠ dr. V. Žganca, OŠ Borovje, OŠ Špansko Oranice, OŠ T. Brezovački, OŠ bana J. Jelačića, OŠ Kustošija, OŠ M. J. Zagorke, OŠ M. Lovraka, OŠ Sesvetska Sela.

Program PETICA razvio je multidisciplinarni tim stručnjaka, a odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Temelji se na EPODE metodologiji koja je znanstveno potvrđena te je članica EPODE međunarodne mreže koja zagovara važnost koordinacije i udruživanje kapaciteta različitih sektora, znanstvenih disciplina te stručnjaka u postizanju rezultata u prevenciji pretilosti. Temelji se na EPODE metodologiji koja je znanstveno potvrđena te je članica EPODE međunarodne mreže.

Inače je diljem svijeta razvijeno preko 42 različita programa koja imaju za cilj prevenirati pretilost kod djece i odraslih edukacijom o važnosti prehrane i tjelesne aktivnosti u svakodnevici. U sklopu konferencije za medije program PETICA predstavio je rezultate koji potvrđuju vrijednost i učinkovitost programa, a čije odrednice su kreativnost, pozitivan stav i učenje kroz igru. Rezultate je prikazala znanstvena koordinatorica programa prof. dr.sc. Darija Vranešić Bender.

Prepoznata klinička nutricionistica naglasila je kako su od početka provedbe programa uočene statistički značajne promjene u stavovima, znanju i navikama učenika sudionika u programu PETICA. Istaknula je kako su navike učenika PETICE promijenile se nabolje nakon edukacije u sklopu programa tako da su po njegovu završetku učenici bili skloniji doručkovati, redovitije unositi vodu te su bili aktivniji.

Podaci su pokazali i da su djeca bila sklonija konzumaciji slatkih proizvoda, kao što su kolači, slatka peciva te grickalice. Prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender zaključila je kako je sve navedeno temelj za stvaranje zdravijih životnih navika kojima se direktno pridonosi zdravijoj budućnosti djece.

Spomenuti rezultati proizlaze iz činjenice da je od početka provedbe programa provedeno preko 3080 predavanja i radionica u sklopu školskog kurikuluma koji su pozitivno utjecali na učenike. Studije potvrđuju kako djeca koja su prije puberteta prekomjerno teška ili pretila imaju 60% vjerojatnost da će postati odrasle osobe s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću što je i razlog zašto s potrebno pravovremeno djelovati te kontinuirano i intenzivno provoditi aktivnosti za suzbijanje pretilosti u zajednici.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Najzdravije namirnice za prosinac

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti