Rajčicom do zdravlja
Rajčica se može koristiti kao hrana, ali kao i lijek. Uglavnom se jedu u obliku salate ili kao dodatak jelima.
Rajčice su bogate vitaminom C, karotenom, vitaminom B1 te vitaminom E. Uz vitamine, u rajčicama se nalaze značajne količine mangana, željeza i bakra. Sok od rajčice snižava krvni tlak, a povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih sokova. Drugim riječima, olakšava probavu.
Rajčica u sebi sadrži likopen, koji je snažan antioksidans. Likopen štiti od raka prostate, grlića maternice. Također štiti od bolesti srca i krvnih žila. Smanjuje razinu LDL kolesterola, koji je ključan kod razvitka bolesti krvožilnog sustava.
Likopen je najsnažniji antioksidans od svih karotenoida. Oko 85% likopena tijelo dobije iz rajčice i proizvoda od rajčice, a ostalih 15% možete pronaći u lubenici, crvenom grejpu, guavi i papaji.
-
AI Novi AI alat predviđa vašu biološku dob iz selfija
-
Ozempic Razočaravajuća stvarnost o tome što se događa s tijelom godinu dana nakon uzimanja Ozempica
-
čarape Nosite čarape dok spavate? Možda niste toliko ludi
-
Sajmovi hrane i zdravog življenja Sajmovi hrane i zdravog življenja - vaš put do duhovne ravnoteže
-
čimpanze Divlje čimpanze snimljene kako koriste „prvu pomoć iz šume“
-
siva mrena Siva mrena vam magli pogled? Operacija traje 10 minuta, bez liste čekanja
-
bolesti srca Muškarci su skloniji umiranju od "sindroma slomljenog srca" u usporedbi sa ženama
-
Recept dana
Zapečeni grah od jučerašnjeg variva
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345
