Riba u prevenciji gubitka pamćenja
Kategorija: Zanimljivosti
Konzumacija ribe bogate omega-3 masnim kiselinama je povezana s četvrtinu manjim izgledima za pojavu lezija mozga koje uzrokuju slabljenje pamćenja, demenciju i moždani udar, pokazalo je istraživanje provedeno na sveučilištu u Kuopiu.
Rezultati su utemeljeni na petogodišnjem praćenju 3660 osoba starije životne dobi koje na početku studije nisu imale značajnih poteškoća sa zdravljem, objavio je znanstveni časopis Neurology.
Omega-3 masne kiseline imaju protuupalni učinak te su već ranije povezane s manjim rizikom za razvoj bolesti srca.
Istraživači napominju kako pozitivan učinak omega-3 masnih kiselina nije bio uočljiv kod ispitanika koji su najčešće konzumirali prženu ribu.
Izvor:
plivazdravlje.hr
Najčitanije zanimljivosti
-
Pharmagal Novi dodatak prehrani na tržištu: Karbofenulin kapsule s inulinom
-
Pharmagal Briga koja raste s brkovima: Pharmagal uz Bradatu aukciju
-
Sajmovi hrane i zdravog življenja Sajmovi hrane i zdravog življenja - vaš put do duhovne ravnoteže
-
siva mrena Siva mrena vam magli pogled? Operacija traje 10 minuta, bez liste čekanja
-
Recept dana
Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za...
1:30h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345
