Češnjak snižava krvni tlak?

Češnjak snižava krvni tlak?

Češnjak snižava krvni tlak?
  • Objavljeno: Četvrtak, 07.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dodaci sa češnjakom mogu sniziti krvni tlak skoro isto učinkovito kao neki lijekovi koji se koriste u liječenju hipertenzije, prema novom pregledu dosadašnjih istraživanja.

Dodatak prehrani u obliku preparata češnjaka može biti prihvatljiva alternativa ili dodatak liječenju kod povišenog krvnog tlaka, napisali su dr. Karin Ried i njeni kolege s University of Adelaide u Južnoj Australiji.

Istraživanja provedena do danas o češnjaku i krvnom tlaku su imala neuvjerljive rezultate, istakli su, a zadnja meta-analiza, u kojoj su rezultati više studija analizirani zajedno, je uključivala samo studije napravljene do 1994. godine.

Da naprave novi pregled, Ried i njen tim su uključili u svoju analizu nedavno objavljene studije, i pronašli su 11 studija u kojima su pacijenti bili slučajno raspoređeni u grupe koje su primale ili češnjak ili placebo. U većini studija oni koji su dobivali češnjak su ga dobivali u obliku praška kao standardizirani dodatak prehrani. Doze su varirale od 600 do 900mg dnevno, a uzimali su ga tijekom 12 do 23 tjedna.

Kada su istraživači izvukli podatke iz navadenih studija, pronašli su da je češnjak snizio vrijednosti sistoličkog tlaka (gornji broj kod mjerenja tlaka) za 4.6 mmHg, u prosjeku. Analiza ograničena samo na osobe koji su imali hipertenziju je pokazala da je kod njih češnjak smanjio sistolički krvni tlak za 8.4 mmHg u prosjeku, i dijastolički tlak (donji broj kod mjerenja tlaka) za 7.3 mmHg. Što je osoba imala viši tlak na početku studije, više ga je uzimanje češnjaka snizilo.

Učinci su bili slični kao kod široko upotrebljavanih lijekova za liječenje hipertenzije, kao na primjer beta blokatori, koji smanjuju krvni tlak za 5 mmHg, i ACE inhibitori, koji imaju učinak od otprilike 8 mmHg kod snižavanja krvnog tlaka, napomenuli su istraživači.

Ried i njen tim su istaknuli da doza od 600 do 900mg češnjaka je otprilike ekvivalentna količini od 5.4 mg aktivnog sastojka češnjaka koji se zove allicin. Svježi češanj češnjaka sadrži 5mg do 9 mg allicina.

U cjelokupnoj populaciji, dodali su, sniženje sistoličkog krvnog tlaka u prosjeku za 4 do 5 mmHg i dijastoličkog za 2 do 3 mmHg bi moglo smanjiti rizik za razvoj bolesti srca i smrti vezane za bolesti srca za do oko 20%.

Potrebno je više istraživanja da bi se dokazalo da dodatci u prehrani koji sadrže češnjak mogu imati dugoročne učinke na rizik od bolesti srca, zaključili su na kraju istraživači.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti