Sarkastične osobe su inteligentnije i kreativnije!

Sarkastične osobe su inteligentnije i kreativnije!

Sarkastične osobe su inteligentnije i kreativnije!
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.07.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iako se sarkazam već dulje vrijeme smatra pokazateljem razvijenih kognitivnih sposobnosti, znanost je to sada i potvrdila. Naime, nedavno istraživanje američkih znanstvenika je pokazalo da je mozak aktivniji kod osoba koje su sarkastične.

Znanstvenici su proučavali aktivnosti mozga kod potpuno zdravih osoba i kod osoba koje su imale ozljede glave. Sudionici su rješavali različite testove kognitivnih sposobnosti, a znanstvenici su tijekom testiranja pratili aktivnost mozga kod svakog sudionika.

Rezultati su pokazali da je prefrontalni korteks manje aktivan kod osoba koje su imale ozljede glave. Prefrontalni korteks je odgovoran za niz složenih radnji, kao što su planiranje, donošenje odluka i izražavanje. Ti sudionici nisu bili skloni sarkazmu, u odnosu na sudionike koji nisu imali ozljede glave.

Drugim riječima, za sarkazam je potrebno složeno razmišljanje. Ovo nije prvo istraživanje koje je potvrdilo da je sarkazam povezan s aktivnim mozgom. Jedno nedavno istraživanje je pokazalo da su sarkastične osobe nešto kreativnije, u odnosu na osobe koje nisu sarkastične.

Da bi osoba bila sarkastična, ona mora biti jako dobra u stvaranju ili prepoznavanju sarkastičnih izjava. Mozak mora prepoznati kontraindikaciju između doslovnog značenja riječi i značenja kojeg govornik želi prenijeti.

Sarkazam je složen, a znanstvenici ističu da postoji i više vrsta sarkazma. Neke su vrlo oštre, a druge šaljive i duhovite, a znanstvenici ističu da će definitivno nastaviti s proučavanjem aktivnosti mozga tijekom sarkastičnog načina razmišljanja.

Saznajte kako osloboditi svoju kreativnost i probuditi maštu!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti