Znate li prepoznati znakove koji mogu upućivati na srčani udar? Uočite ih na vrijeme!

Znate li prepoznati znakove koji mogu upućivati na srčani udar? Uočite ih na vrijeme!

Znate li prepoznati znakove koji mogu upućivati na srčani udar? Uočite ih na vrijeme!
  • Objavljeno: Petak, 15.09.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Srčani udar ili infarkt miokarda hitno je medicinsko stanje koje se javlja kada dođe do prestanka dotoka krvi u srce. U tom slučaju srce vrlo brzo gubi kisik, a time i sposobnost da obavlja svoju zadaću - pumpa krv kroz tijelo.

Iako se srčani udar može javiti i bez pojave lako uočljivih simptoma - tada je riječ o “tihom” srčanom udaru - najčešće se ipak javlja praćen simptomima poput boli u prsima, otežanog disanja ili, primjerice, mučnine.

Znakovi koji mogu upućivati na srčani udar

Bez liječenja, srčani udar može dovesti do smrti, zato je izrazito važno da, ako kod sebe ili osobe u vašoj blizini prepoznate neke od ovih znakova, pozovete liječničku pomoć što prije. Riječ je o simptomima koji ne upućuju isključivo na srčani udar, no, u svakom slučaju, dobro je provjeriti što ih uzrokuje.

Bol u prsima

Najčešći simptom srčanog udara je bol u prsima. Obično je riječ o osjećaju stezanja u prsima, koji može trajati od nekoliko minuta pa sve do nekoliko sati. Vrsta boli može se razlikovati od osobe do osobe - neki je opisuju kao tupu bol koja dolazi i prolazi, dok drugi osjećaju pulsirajuću bol koja se javlja iznenada. U većini slučajeva, bol je prisutna na sredini ili lijevoj strani prsnog koša.

Kratkoća daha

Kratkoća daha može se pojaviti uz bol u prsima, a ponekad može biti i jedini simptom srčanog udara. Osjećaj nedostatka zraka može otežati razgovor, obavljanje svakodnevnih zadataka ili čak kretanje. Moguće je osjećati napor da dođete do zraka čak i dok se odmarate.

Nelagoda u gornjem dijelu tijela

Osim boli u prsima, čest je simptom i pojava nelagode ili boli u rukama, leđima, na području čeljusti i trbuha, a ona se ne mora javiti u svim navedenim dijelovima tijela u isto vrijeme. Za ovu vrstu nelagode uobičajeno je da se pojavi i nestane.

Hladan znoj

U nekim slučajevima javlja se i hladan znoj, dakle, osoba osjeća hladnoću, ali se u isto vrijeme i znoji. Hladan znoj vjerojatno se javlja kao posljedica reakcije u mozgu koja odašilje poruku da je tijelo bolesno ili ugroženo.

Zbunjenost i/ili vrtoglavica

Zbunjenost ili vrtoglavica, koje se javljaju zajedno ili pojedinačno, među rjeđim su simptomima, no ne treba ih zanemariti, posebno jer ovi simptomi mogu upućivati i na moždani udar.

Mučnina

Tijekom srčanog udara, osjećaj mučnine u želucu nije rijedak, a može biti popraćen i povraćanjem. Iako mučnina može upućivati na još više različitih stanja, nego ranije navedeni simptomi, svakako je treba shvatiti ozbiljno jer se ponekad kod žena javlja kao jedini simptom srčanog udara.

Simptomi srčanog udara kod žena

Najčešći simptom srčanog udara i kod muškaraca i žena je bol u prsima, no neki simptomi javljaju se češće ili rjeđe ovisno o spolu. Kod žena se, primjerice, češće javljaju bolovi u obje ruke, izražen umor, bolovi u leđima, vrtoglavica, poteškoće sa spavanjem ili simptomi slični gripi. Česta je i prisutnost tjeskobe, a statistički podaci ukazuju na to da je veća vjerojatno kako će žene osjećaj tjeskobe pripisati stresu i pritom zanemariti činjenicu da im je potrebna liječnička pomoć.

Kako brinuti o zdravlju srca?

Pazite na prehranu i održavajte poželjnu tjelesnu težinu

Pravilna, uravnotežena prehrana izrazito je važna za zdravlje cijelog organizma, a to vrijedi i kad je riječ o zdravlju srca. Poželjna je svakodnevna konzumacija voća i povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova, maslinovog ulja, nemasnih mliječnih proizvoda i peradi te ribe. Konzumacija crvenog mesa također je u redu, ali u ograničenim količinama. Dakle, naglasak je na svježim namirnicama i adekvatnom unosu zdravih masnoća. Važno je ograničiti konzumaciju slatkiša, zašećerenih pića i visoko prerađene hrane, poput čipsa i mesnih prerađevina. Prekomjerna tjelesna težina jedan je od vodećih faktora rizika za razvoj bolesti kardiovaskularnog sustava, a ovaj tip prehrane može pomoći u održavanju poželjne kilaže i gubitku suvišnih kilograma.

Redovno kontrolirajte vrijednost krvnog taka

Previsok krvni tlak ključan je uzročnik problema sa srcem, a, budući da ne postoje specifični simptomi povišenog tlaka (hipertenzije) važno je redovno ga mjeriti - kod liječnika ili samostalno. Ako je vaš tlak pretjerano visok liječnik vam može savjetovati da promijenite određene životne navike ili vam odrediti potrebnu terapiju. Zapamtite, najveća opasnost može se kriti upravo u nekontroliranog krvnog tlaku, zato je tlakomjer jedan od osnovnih alata važnih za brigu o zdravlju srca.

Uvrstite fizičku aktivnost u svoj tjedni raspored

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, odrasle osobe - one u dobi između 18 i 65 godine - trebale bi se dva do tri puta tjedno posvetiti kardio treningu uz dodatak vježbi koje uključuju velike mišiće skupine. Trajanje aktivnosti trebalo bi biti minimalno 150 minuta tjedno ako je riječ o vježbanju umjerenog intenziteta ili 75 minuta tjedno ako je riječ o intenzivnoj aktivnosti. No, dobro je znati da ćete čak i redovnim, svakodnevnim hodanjem, posebno ako ubrzate tempo, učiniti već mnogo za zdravlje svojeg srca.

Prestanite pušiti i ograničite konzumaciju alkohola

Već poznato kao jedna o najštetnijih navika, pušenje itekako utječe na rast vrijednosti srčanog tlaka, a mnogi stručnjaci ističu prestanak pušenja kao najvažniju i najbolju stvar koju možete učiniti za zdravlje svojeg srca. Kad je riječ o konzumaciji alkohola, neke bi mogle zbuniti oprečne informacije - često se sugerira kako je čaša crnog vina dnevno dobra za zdravlje srca, no treba imati na umu da, u osnovi, alkohol djeluje kao toksin pa je najbolje ipak konzumaciju svesti na minimum i piti ga samo u posebnim prilikama.

Regulirajte razinu stresa i osigurajte si dovoljno sna

Uz navedeno, preporučljivo je i pripaziti na regulaciju razine stresa te si osigurati dovoljno sna svake noći. Visoka razina stresa može dovesti do smanjene volje za fizičku aktivnost, ali i sklonosti pretjerivanju u konzumaciji hrane, posebno nezdrave, a oboje se može izravno odraziti na povišenje krvnog tlaka. Povišen krvni tlak i otežano mršavljenje također se povezuju uz manjak sna pa je važno brinuti o tome da si svake noći osigurate sedam do devet sati kvalitetnog sna.

Kad je riječ o brizi o srcu, uz vas su dugi niz godina Medikor i OMRON, pouzdani saveznici u zdravlju, a ove godine obilježava se 50 godina postojanja OMRON tlakomjera.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije