Sindrom slomljenog srca je oblik zatajenja srca: koga najviše pogađa?

Sindrom slomljenog srca je oblik zatajenja srca: koga najviše pogađa?

Sindrom slomljenog srca je oblik zatajenja srca: koga najviše pogađa?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.05.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

"Sindrom slomljenog srca" može se dogoditi i nakon radosnih životnih događaja, sugerira nova studija. Istraživači to zovu "sindrom sretnog srca". Sindrom slomljenog srca, službeno poznat kao takotsubo kardiomiopatija, iznenadni je oblik zatajenja srca. Smatra se da ga pokreću negativni životni događaji, kao što su osjećaji straha, tuge ili svađa.

Nova otkrića upućuju na to da mala skupina pacijenata ima takotsubo sindrom izazvan sretnim životnim događajima, izvještavaju Thomas Stiermaier, dr. med., iz Sveučilišne bolnice Schleswig-Holstein u Lübecku u Njemačkoj i njegovi kolege, a rezultatu su objavljeni online 4. svibnja u JACC: Heart Failure.

Značajno je da su ti pacijenti češće bili muškarci. Nije bilo razlike u ukupnim ishodima između osoba sa sindromom sretnog srca i sindroma slomljenog srca, otkrili su istraživači.

Takotsubo sindrom: uzroci i simptomi

Prethodni izvještaji su pokazali da takotsubo sindrom može biti uzrokovan negativnim emocionalnim okidačima, fizičkim okidačima kao što su teška tjelesna aktivnost ili medicinski postupci, kombinacijom emocionalnih i fizičkih okidača ili niti jedne vrste okidača, kažu autori. Istraživanja pokazuju da su fizički okidači najčešće povezani s lošim ishodima. No novije informacije, zajedno s ovim novim otkrićima, sugeriraju i radosne događaje poput vjenčanja, krštenja, rođenja unučadi ili rođendanske zabave.

Ekstremne emocije, negativne i pozitivne, u rijetkim slučajevima mogu uzrokovati takotsubo sindrom, iako većina pacijenata koji doživljavaju tugu ili radost u svom svakodnevnom životu ne razvijaju to stanje, kaže Jason H. Rogers, dr.med., profesor kardiovaskularnih bolesti medicine na Sveučilištu Kalifornije, Davis Medical Center u Sacramentu.

"Moglo bi se savjetovati pacijentima da izbjegavaju ekstremne emocije, ali razvoj emocija dio je ljudske prirode, a ne nešto što je lako kontrolirati", kaže on. "Svim pacijentima govorimo istu stvar: ako osjećate bol u prsima ili pritisak ili osjećate da nešto nije u redu s vašim srcem, nemojte odgađati s traženjem liječničke pomoći."

U novoj studiji znanstvenici su procijenili 2482 pacijenta koristeći njemačko-talijansko-španjolski Takotsubo (GEIST) registar, jedan od najvećih u svijetu o ovoj bolesti, kako bi usporedili okidače i ishode sa sindromom slomljenog i sretnog srca. Od 910 pacijenata koji su imali emocionalni okidač, bilo ih je 37 u skupini sretnog srca i 873 u skupini slomljenog srca. Prosječna dob je bila slična među skupinama - oko 70 godina.

Bolesnici sa sindromom sretnog srca češće su imali abnormalno lupanje srca i bili su češće muškarci (18,9% naspram 5,0%) od onih koji su imali negativan pokretački događaj. Pacijenti sa slomljenim srcem i sretnim srcem imali su slične dugoročne stope smrtnosti i komplikacije u bolnici.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti