Tamna čokolada je odlična za srce

Tamna čokolada je odlična za srce

Tamna čokolada je odlična za srce
  • Objavljeno: Subota, 08.03.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nutricionisti već dulje vrijeme ističu da je umjerena konzumacija tamne čokolade odlična za zdravlje cjelokupnog organizma.

Znanstvenici su sada otkrili i da štiti zdravlje srca na način da smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze.

Znanstvenici iz Nizozemske su proveli istraživanje u kojemu su sudjelovala 44 pretila muškarca u dobi od 45 do 70 godina. U razdoblju od 4 tjedna, sudionici su trebali jesti ili 70 grama obične tamne čokolade ili 70 grama tamne čokolade s visokim postotkom flavonoida.

Isprobajte kolač od čokolade i naranče!

Oni su također nastavili s uobičajenom prehranom, a znanstvenici su njihovo kardiovaskularno zdravlje testirali prije i nakon istraživanja.

Rezultati su pokazali da obje grupe imaju smanjen rizik od nastanka ateroskleroze, stanja tijekom kojega dolazi do zadebljanja krvnih žila.

"Prethodna istraživanja su pokazala da tamna čokolada krije brojne zdravstvene prednosti, a ovo istraživanje to i potvrđuje", izjavio je voditelj istraživanja prof. Diederik Esser.

Tamna čokolada je ona čokolada koja sadrži barem 70% kakaa. Kakao ima odlična antioksidacijska svojstva, a neka istraživanja su ga povezala sa smanjenim rizikom od nastanka raka debelog crijeva, dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti