Je li tuna iz konzerve zdrava? Ovih 5 stvari morate znati

Je li tuna iz konzerve zdrava? Ovih 5 stvari morate znati

Je li tuna iz konzerve zdrava? Ovih 5 stvari morate znati
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 03.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

U savršenom svijetu mogli biste imati svježi komad lososa izravno iz pećnice kad god poželite ili savršeno zapečeni file tune, vruć i spreman za upotrebu. Ali - svi znamo da svježa riba može biti skupa i ponekad zahtijevati više vremena za pripremu. Ako volite okus ribe, kao i njezine dobrobiti povezane sa zdravljem vašeg srca i mozga,, odabir nečega poput konzervirane tune može biti logičan izbor. No je li tuna iz konzerve uopće zdrava? Nastavite čitati i saznajte koje su dobrobiti, a koje moguće nuspojave jedenja tune.

Dobar je izvor proteina

Kad pomislite na proteine, vjerojatno će vam prvo pasti na pamet jaja, piletina ili mliječni proizvodi, ali ne zaboravite na ribu. Jedna od glavnih prednosti konzumacije tunjevine u konzervi je to što je riječ o pristupačnom, i jednostavno za konzumaciju, izvoru proteina. Količina od 85 g tune iz konzerve sadrži oko 20 g proteina.

Dobra je za zdravlje mozga i očiju

Kao i mnoge druge vrste ribe i morskih plodova, konzervirana tuna bogata je omega-3 masnim kiselinama, a ova zdrava vrsta masti ima dugačak popis potencijalnih dobrobiti. Istraživanja su pokazala da konzumacija omega-3 masnih kiselina u prehrani može pomoći kod simptoma depresije i pozitivno utjecati na opće raspoloženje, kao i usporiti slabljenje kognitivnih funkcija, što je povezano za starenjem. Nove studije također sugeriraju da omega-3 masne kiseline mogu doprinijeti zdravlju kardiovaskularnog sustava snižavanjem kolesterola, smanjenjem krvnih ugrušaka i smanjenjem upalnih procesa.

Često sadrži previše natrija

Konzumiranje velikih količina natrija s vremena na vrijeme ne bi trebalo imati previše utjecaja na vaše zdravlje, ali učestala konzumacija hrane s visokim udjelom natrija može dovesti do povišenog krvnog tlaka i kardiovaskularnih problema. To ne znači da trebate prestati jesti konzervirane tunjevine, samo prilikom odabira konzerve pripazite na sastav.

Može biti puno kaloričniji obrok, nego očekujete

Konzervirana tuna dolazi ili u vodi ili ulju, a dok varijante u ulju imaju intenzivniji okus i vlažniju teksturu, često može sadržati previše masnoće za jedan (među)obrok. Iako maslinovo ulje jest zdravo, može itekako utjecati na vaš dnevni unos kalorija. Svakako to uzmite u obzir prilikom planiranja obroka.

Trovanje živom mogući je rizik

Pitanje koje si mnogi postavljaju kad je riječ o konzerviranoj tuni jest postoji li opasnost o trovanja živom, što može dovesti do kognitivnih poremećaja i gubitka pamćenja. Kratak odgovor je da, postoji rizik, ali treba imati na umu da različite vrste tune sadrže različite razine žive. Također je dobro znati da tuna sadrži i selen, nutrijent koji zapravo ima zaštitna svojstva protiv žive koja se nalazi u tuni, drugim vrstama riba i morskim plodovima.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije