Usamljene žene lakše obolijevaju od raka dojke

Usamljene žene lakše obolijevaju od raka dojke

Usamljene žene lakše obolijevaju od raka dojke
  • Objavljeno: Srijeda, 30.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici tvrde da usamljene žene imaju veći rizik za obolijevanje od raka dojke.

Društvena izolacija kod žena uzrokuje stres i anksioznost koji mogu ubrzati rast potencijalno smrtonosnih tumora.

Premda znanstvenici ovakve teze temelje na istraživanju na miševima, kažu da se dobar dio otkrića može primijeniti i na ljudsko zdravlje. Navode i da ta otkrića mogu pripremiti put za otkrivanje novih vrsta lijekova za rak.

Znanstvenici sa sveučilišta u Chicagu proučavali su životinje koje su genetski imale predispozicije za obolijevanje od raka dojke. Stres koji je nastao zbog života u samoći, promijenio je ponašanje gena u tkivu dojke i ubrzao je rast kancerogenih stanica.

Već godinama se proteže ideja da žene koje imaju stresan način života lakše obolijevaju od raka dojke. Međutim, dosadašnja istraživanja donijela su suprotne dokaze o tome je li stres uistinu okidač za zloćudnu bolest.

Ovo je prvo istraživanje koje je samoću dovelo u izravnu povezanost s rakom dojke. Naime, miševi su bili podijeljeni u dvije grupe. Prva grupa živjela je u društvu, a miševi u drugoj grupi bili su izolirani. Iako su živjeli na istom načinu prehrane, usamljeni miševi dobili su tumore.

Znanstvenici ističu da ova otkrića mogu pomoći u razvoju preventivnih mjera te da mogu pomoći i u otkrivanju novih lijekova za liječenje raka dojke.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti