Četiri glavna razloga zašto se vaša kosa odjednom stanjila

Četiri glavna razloga zašto se vaša kosa odjednom stanjila

Četiri glavna razloga zašto se vaša kosa odjednom stanjila
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Za mnoge žene zdrava i lijepa kosa je dio tijela na koji su najviše ponosne, a ona može biti i jedan vid identiteta, neovisno o tome je li valovita ili ravna, sa šiškama ili bez. Zato ne čudi da će čak i one najmirnije uzrujati kada primijete da su pramenovi kose odjednom postali rjeđi. Srećom, poznati su razlozi zašto dolazi do stanjivanja kose, a za portal Women’s Health stručnjaci su otkrili kako se taj problem može riješiti. U nastavku pročitajte koji su najčešći razlozi i što učiniti.

Doživjeli ste traumu

Trauma može biti fizička, poput operacije ili prometne nesreće, ili može biti emocionalna, poput gubitka nekoga koga volite. U svakom slučaju, to može ostaviti posljedice i na vašoj kosi. Kad je gubitak kose akutno aktiviran nekim događajem radi se o telogenom efluviju, problemuj koji s vremenom nestaje sam od sebe, no nije bezazlen jer može potrajati i do šest mjeseci.

Što učiniti: Brinite se o sebi. Jedite hranu bogatu vitaminom B, cjelovite žitarice, proteine, tamno lisnato povrće - to sve pomaže u borbi protiv gubitka kose. Možete uzimati i određene dodatke prehrani koji će pospješiti rast kose, ali se prije uzimanja posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Izlažete svoju kosu stresu

Posvjetljujete li kosu? Koristite li često vruće alate za oblikovanje kose, poput pegle ili uvijača? Isprobavate li različite kemijske tretmane? Čak i pretjerano povlačenje, dodirivanje i uvijanje pramenova oko prsta može uzrokovati napetost koja dovodi do stanjivanja. Ako volite tanke pletenice ili često nosite čvrsti, visoki rep, to također može uzrokovati istrošenost vlasišta i pramenova te lomljenje kose koje će doprinijeti tome da izgleda kako vam se kosa naglo stanjuje.

Što učiniti: Uvedite barem privremene promjene. Odlučite se za prirodniju boju dok vam se kosa oporavlja te odaberite nježne šampone i regeneratore bez sulfata. Ako kosu uvijek pletete ili čvrsto skupljate unatrag, pokušajte je barem nekoliko tjedana nositi raspuštenu kako bi povratila snagu.

Problem je u hormonima

Naglo prorijeđena kosa može upućivati na probleme s hormonima, primjerice na poremećaj rada štitnjače, što je vrlo čest slučaj kod žena. Ako je riječ o tome, gubitak kose neće biti jedini prisutni simptom. Kod bolesti štitnjače vjerojatno ćete primijetiti i promjene vezane za razinu energije, kilažu, koža će vam biti suha, a možete osjetiti i pojačano lupanje srca. Hormonalni poremećaju često uzrokuju i akne, gubitak dlačica, primjerice na licu, ili pojačanu dlakavost te promjene menstrualnog ciklusa.

Što učiniti: Ako sumnjate da imate zdravstveni problem, posjetite svojeg liječnika i dogovorite se za kompletan pregled. Vaš bi liječnik trebao moći ponuditi bolji uvid u to što točno uzrokuje stanjivanje kose, zajedno s najboljim preporukama za liječenje problema.

Kriva je genetika

Ako su vaši roditelji oduvijek imali prorijeđenu kosu, a vi to primijetite već u kasnoj tinejdžerskoj dobi, mogla bi biti riječ o androgenoj alopecija. Iako se može javiti i mladosti, ovaj problem je češći kod žena u postmenopauzi.

Što učiniti: Na genetiku ne možemo puno utjecati, ali u ovim slučajevima mogli bi pomoći različiti tretmani koji vraćaju bujnost kosi, poput mezoterapije.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije