Utjecaj hrane na vid

Utjecaj hrane na vid

Utjecaj hrane na vid
  • Objavljeno: Petak, 15.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Riječ je o postupnom oštećivanju makule, strukture u mrežnici koja omogućuje viđenje sitnih detalja, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 65 godina.

Već su ranija istraživanja pokazala kako antioksidansi poput luteina, vitamina C i vitamina E mogu zaštititi od razvoja senilne makularne degeneracije.

Novi nalazi američkih istraživača s Tufts University objavljeni u znanstvenom časopisu Ophthalmology su utemeljeni na analizi prehrane 4000 osoba starije životne dobi.

Utvrđeno je da prehrana s visokim udjelom ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, vitaminom C, vitaminom E, cinkom i luteinom, posebice ako je riječ o namirnicama s niskim glikemijskim indeksom, dovodi do smanjenja izgleda za razvoj senilne makularne degeneracije.

Znanstvenici vjeruju da se pozitivan utjecaj hrane s niskim glikemijskim indeksom, karakteristične po sporijem i postupnijem povećanju prisutnosti šećera u krvi, temelji na manjem riziku oštećenja makule do kojeg može doći i zbog oksidativnog stresa prouzročenog kombinacijom prevelike razine šećera u krvi i molekula masti i proteina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti