Iako je većina suplemenata vitamina beskorisna, postoje oni koje trebate uzimati!

Iako je većina suplemenata vitamina beskorisna, postoje oni koje trebate uzimati!

Iako je većina suplemenata vitamina beskorisna, postoje oni koje trebate uzimati!
  • Objavljeno: Utorak, 18.10.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jednostavan savjet za jak i stabilan imunitet glasi: jedite svježe voće i povrće, vježbajte i uzimajte vitamine. No, čini se da to ipak nije tako.

Naime, nedavna istraživanja otkrivaju da određeni vitamini mogu biti štetni. Neki su povezani s nastankom bubrežnog kamenca dok drugi povećavaju mogućnost za pojavu raka. Donosimo popis vitamina i dodataka prehrani koje biste trebali i dalje uzimati, a koje biste trebali izbjegavati.

Multivitamini - preskočite ih

Sve što trebate dobiti, možete unijeti kroz redovitu prehranu. Vitamin C jača imunološki sustav, vitamin A štiti vid, a vitamin B vas puni energijom. Istraživanje pokazuje da pretjerani unos ove kombinacije vitamina povećava ukupni rizik od smrti.

Pripremite napitak bogat vitaminom C!

Vitamin D - slobodno ga uzimajte

Vitamin D jača kosti i teško ga možete dobiti iz hrane. Nije prisutan u većini hrane koju jedemo, a izrazito je važan za kosti jer pomaže apsorbirati kalcij. Izlaganjem suncu, tijelo samostalno proizvodi vitamin D, no zimskim mjesecima je u deficitu. Nekolicinom istraživanja je utvrđeno da osobe koje imaju optimalan udio D vitaminu u tijelu, u prosjeku duže žive od onih kojima nedostaje.

Antioksidansi - ne uzimajte ih

Višak antioksidansa povezan je s rizikom od nastanka određenih vrsta raka. Bogati izvori vitamina A, C i E pronađeni su u mnogim vrstama povrća i voća, posebno u bobičastom voću. Konzumacija namirnica koja sadrži antioksidanse dovoljna je za čišćenje organizma i jačanje imuniteta. Istraživanja pokazuju da pretjerana konzumacija antioksidansa, u neprirodnom obliku, može biti štetna.

Vitamin C - preskočite ga

Višak vitamina C rješavamo putem mokraće, stoga ne postoji mogućnost za predoziranje ovim vitaminom. Uglavnom ga uzimamo kako bismo spriječili prehladu ili ju brže izliječili. Međutim, istraživanja pokazuju da vitamin C u tome nema presudnu ulogu. Osim toga, više od 2.000 miligrama C vitamina, može povećati rizik od nastanka bolnih bubrežnih kamenaca. Umjesto dodatka prehrani, vitamin C unosite putem jagoda i agruma.

Vitamin B3 – preskočite ga

Za vitamin B3 je smatrano da liječi sve, od Alzheimerove bolesti do bolesti srca. Novije istraživanje, provedeno na 25.000 srčanih bolesnika, otkriva da povećana razina B3 vitamina u organizmu nije smanjila učestalost srčanog udara, moždanog udara ili smrtnih slučajeva. Osim toga, osobe koje su češće uzimale vitamin B3 su imale probleme s jetrom i unutarnjim krvarenjem. Ovaj vitamin unesite u organizam konzumirajući losos, tunu ili repu.

Probiotici - ne uzimajte ih

Probiotici imaju ključnu ulogu u regulaciji probave i zaštiti zdravlja, a prirodno se nalaze u jogurtima i ostalim fermentiranim namirnicama. No, probiotici kao dodatak prehrane ponekad pomažu, ponekad ne. Znanost nije dovoljno napredovala da bi zaista utvrdila njihovu učinkovitost. Do tada, konzumirajte probiotike u prirodnom obliku.

Isprobajte vitamine potrebne za zdravu kožu!

Cink - uzmite ga

Za razliku od vitamina C, cink može spriječiti i liječiti prehladu. Istraživanje iz 2011. godine potvrđuje da su prehlađene osobe, koje su uzimale cink, imale blaže simptome i brže su izliječile prehladu.

Vitamin E - ne uzimajte ga

Antioksidans u obliku vitamina E je navodno štitio od raka. Istraživanje u kojem je sudjelovalo 36.000 ljudi otkrilo je povećan rizik od raka prostate u odnosu na ljude koji su uzimali placebo. Čak postoji pretpostavka da je predoziranje vitaminom E povezano sa smrtnošću. Vitamin E radije unosite kroz svježi špinat i salatu. Tamno zeleno povrće je bogat izvor ovog vitamina.

Folna kiselina - uzimajte ako ste trudni ili želite zatrudnjeti

Žene koje su trudne ili žele zatrudnjeti trebaju uzimati 400 mikrograma folne kiseline dnevno jer njihova tijela zahtijevaju više tog nutrijenta za rast fetusa. Osim toga, nekoliko velikih studija povezalo je manjak folne kiseline i po život teške urođene defekte mozga, kralježnice ili leđne moždine kod beba.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije