Otkriven gen koji otežava prestanak pušenja

Otkriven gen koji otežava prestanak pušenja

Otkriven gen koji otežava prestanak pušenja
  • Objavljeno: Subota, 16.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema nekim istraživanjima dio žena koje se bore s prestankom pušenja u trudnoći nosi gen koji odustajanje od te opasne navike čini težim.

Prema najnovijem istraživanju, žene koje ne mogu prestati pušiti usprkos tomu što su trudne mogu  za to barem djelomice okriviti gene, prenosi MailOnline.

Pušenje u vrijeme trudnoće je vrlo štetno za plod te može dovesti do niza komplikacija. Iako je razdoblje trudnoće najpogodnije za većinu žena koje puše da prestanu, njih čak 80 posto ustrajat će u svojoj navici. Znanstvenici također naglašavaju da buduće majke ne bi trebale koristiti svoje gene kao izgovor za nastavka pušenja. Iako ženi njezino genetsko nasljeđe čini težim prestati pušiti, to nikako ne znači da je to nemoguće.

Zbog jačeg pritiska okoline je teže prestati

DNK testovi pokazuju da trećina žena nosi gen za koji se pouzdano zna da potiče ljude na pušenje, a sada se zna da i stvara mnogo poteškoća oko prestanaka. U prva tri mjeseca trudnoće 31 posto žena koje ne nose sporan gen uspijeva prestati pušiti za razliku od 21 posto žena koje imaju gen. Za vrijeme trudnoće žene su pod jakim socijalnim pritiskom da prestanu pušiti, a prestanak u takvim okolnostima uvjetovan je brojnim faktorima kao što su dob žene, okolina i stupanj obrazovanja. No, znanstvenici nikako ne žele da se ovo istraživanje koristi kao izgovor za nemogućnost odustajanja od cigarete za vrijeme trudnoće.

Također je vrlo vjerojatno da geni utječu na sposobnost obiju spolova da prestanu pušiti tijekom cijelog života. 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti