Vegetarijanci imaju manji mozak

Vegetarijanci imaju manji mozak

Vegetarijanci imaju manji mozak
  • Objavljeno: Utorak, 16.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vegani i vegetarijanci su najugroženija skupina jer su najbolji izvor vitamina B12 meso, posebno jetra, mlijeko i riba.

Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati anemiju i upalne procese živčanog sustava. Ekstrakti kvasca među rjeđim su vegetarijanskim namirnicama koje nude dobru razinu vitamina.

Vezu su otkrili na Sveučilištu Oxford tijekom testiranja memorije i snimanja mozga 107 osoba u dobi od 61 do 87 godina.

Kad su volonteri nakon pet godina opet testirani, oni s najmanjom razinom vitamina B12 imali su i najviše šansi da imaju smanjeni mozak. To je potvrdilo ranije istraživanje koje je ukazivalo na vezu između atrofije mozga i razine B12.

Pretjerivanje s alkoholom

Snimke mozga više od 1800 osoba pokazale su da osobe koje ispijaju 14 ili više alkoholnih pića na tjedan imaju 1,6% smanjenje mozga za razliku od onih koji preferiraju tople napitke.

To ne čudi jer otprije je poznato da zloupotreba alkohola djeluje štetno na razinu B12 u organizmu. Posebno su ugrožene žene u sedamdesetim godinama. A pivo čini više štete od vina.

Istraživači su ustanovili da je hipokampus dio mozga koji odgovoran za memoriju 10% manji kod pivopija nego kod onih koji pretjeruju s vinom.

Debljina

I debljina utječe na gubitak moždanih stanica, otkrio je to švedski tim znanstvenika. Snimke mozga oko 300 žena pokazuju da one sa smanjenim mozgom imaju prosječni indeks tjelesne mase 27, a sa svakim povećanjem BMI (Indeks tjelesne mase) gubitak volumena mozga povećava se za 13 do 16%.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti