Iznenađujuće nuspojave konzumiranja maslaca od kikirikija prema stručnjacima

Iznenađujuće nuspojave konzumiranja maslaca od kikirikija prema stručnjacima

Iznenađujuće nuspojave konzumiranja maslaca od kikirikija prema stručnjacima
  • Objavljeno: Utorak, 11.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Obožavate li maslac od kikirikija? Ako da, ne brinite, niste jedini jer ga vole mnogi ljudi. No, konzumacija ovog kremastog namaza može imati određene i potencijalne nuspojave, ali nisu sve loše.

Refluks kiseline ili žgaravica

Nažalost, maslac od kikirikija može uzrokovati veliku nelagodu u prsima i grlu. Zašto? Kikiriki ima više masnoće od nekih drugih orašastih plodova, što znači da pogoršavaju ono što se naziva donji ezofagealni sfinkter (LES), skup mišića koji izgledaju poput režnja na kraju vašeg jednjaka. Masna hrana može uzrokovati opuštanje LES-a, ali ne na dobar način. Vaš LES vam je potreban da biste ostali jaki i moćni jer on zatvara dno vašeg jednjaka i štiti ga od želučane kiseline.

Dakle, kada masna hrana opusti vaš LES, želučana kiselina može se uvući u vaš jednjak, dajući vam simptome refluksa kiseline i žgaravicu. Međutim, sve dok jedete maslac od kikirikija u malim porcijama (oko 2 žlice po porciji) tijekom cijelog tjedna, možete u potpunosti izbjeći ovaj problem.

Poteškoće s gutanjem

Osim što ste uzeli preveliku žlicu maslaca od kikirikija i imali osjećaj da ga doslovno ne možete progutati bez čaše vode u ruci, postoji još jedan razlog zašto bi namaz mogao otežavati vašem jednjaku obavljanje ove normalne funkcije. Možda imate blagu alergiju na kikiriki, a da to ne znate, što može uzrokovati eozinofilni ezofagitis. Prema Klinici Mayo, radi se o kroničnoj bolesti imunološkog sustava koja može uzrokovati upalu u tkivu jednjaka i otežati gutanje.

Alergije na hranu, zajedno s drugim čimbenicima rizika kao što su alergije na okoliš i astma, mogu uzrokovati razvoj bolesti. Osim toga, ponovljeni napadi refluksa kiseline mogu pogoršati upalu u jednjaku. Dakle, ako obično dobijete refluks kiseline nakon što pojedete maslac od kikirikija i također osjećate da vam je hrana zarobljena u grlu, svakako posjetite gastroenterologa da vidi možete li se testirati na alergije na hranu i možda endoskopiju.

Upalni proces

Kikiriki ima omega-6 masne kiseline, koje mogu imati upalni učinak na tijelo u slučaju veće prisutnosti u tijelu. Kao što nam je prije rekao registrirani dijetetičar Sydney Greene, "Iako su sigurne i čak korisne u umjerenim količinama, problem s omega-6 masnim kiselinama je taj što ih većina konzumira više nego omega-3 masnih kiselina, što narušava zdrav omjer. Omjer omega-6 i omega-3 naginje više prema 6, može doći do više upalnih procesa u tijelu", dodaje.

Omega-3 masne kiseline, s druge strane, pomažu u smanjenju upale u tijelu, stoga je važno da jedete više ove vrste hrane (orasi, losos, laneno sjeme, kamenice) kako biste osigurali da se mogućnost upale u vašem tijelu svede na minimum. Ovo je važno budući da kronična upala može imati negativan učinak na vaša tkiva i organe ako se ne liječi.

Poboljšava zdravlje srca

U isto vrijeme, budući da je kikiriki bogat ovim nezasićenim masnim kiselinama, puno je bolja zamjena za hranu koja je puna zasićenih masti (prerađena hrana i crveno meso). Ulje kikirikija iznimno je bogato oleinskom kiselinom, za koju se vjeruje da pomaže u održavanju dobre razine kolesterola (HDL) i krvnog tlaka, a oba su ključni čimbenici za optimalno zdravlje srca.

To je osobito slučaj kada kikirikijem zamjenjujete nezdrave masti u vašoj prehrani. Stoga je puno bolje odlučiti se za žlicu maslaca od kikirikija ili dvije kockice tamne čokolade nego, na primjer, pojesti pola litre punomasnog sladoleda.

Porast tjelesne težine

Maslac od kikirikija je kaloričan, pa biste se mogli udebljati ako ga jedete previše odnosno ako je često na vašem jelovniku. Zapamtite, samo dvije žlice maslaca od kikirikija sadrže nešto manje od 200 kalorija. Imajte to na umu dok mažete tost.

Izloženost plijesni koja je povezana s rakom

Odavno je poznato da je kikiriki sadrži aflatoksine. Njih stvaraju plijesni koje rastu na određenim usjevima, kao što su žitarice, sušeni grah, sušeno voće i kava, a poznato je da posebno utječe na kikiriki. Prema Američkom nacionalnom institutu za rak, aflatoksini su poznati karcinogeni i povezuju se s rakom jetre kod ljudi.

I dok "Scientific American" kaže da su strahovi od aflatoksina prenapuhani, aflatoksini su još uvijek prisutni u malim količinama. Ali budući da se kontaminacija događa prije pakiranja, ako se kikiriki uzgaja i prerađuje na siguran način, rizik je minimalan.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije