Znanstvenici otkrili novu poveznicu između crta lica i gena!

Znanstvenici otkrili novu poveznicu između crta lica i gena!

Znanstvenici otkrili novu poveznicu između crta lica i gena!
  • Objavljeno: Nedjelja, 11.09.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Imate li nos kao vaša majka ili razmaknute oči poput ujaka? Fizičke sličnosti u obitelji je lako uočiti, ali ih nije lako razumjeti. Istraživači su pokušali shvatiti kako su neki geni povezani s izgledom. Znamo da neki dijelovi lica izgledaju kao da imaju vrlo jaku genetsku komponentu ali, vrlo malo se zna o specifičnosti gena koji sudjeluju u određivanju razlike u veličini i obliku crta lica.

U želji da otkriju genetske misterije našeg lica, znanstvenici su koristili 3D slike više od 3.100 ljudi i tražili povezanost između njihovih lica i gotovo milijun genetskih varijacija iz cijelog ljudskog genoma.

Istraživači su bili uključeni u 20 različitih mjerenja, kao što su širina lica i veličina nosa. Svako je lice bilo snimljeno tehnikom ​​pod nazivom stereofotogrametrija, koja koristi dvodimenzionalne slike snimljene iz različitih kutova i na taj način stvara detaljne 3D slike. Istraživači su također koristili slinu kao uzorak za testiranje DNK svakog sudionika.

Saznajte što lice otkriva o vašem zdravlju!

Istraživanje je pokazalo da od 20 mjerenja različitih segmenata lica, pet ih je povezano s određenim regijama genoma. Mjerenje je uključivalo širinu lica, razmak između očiju, dubinu i širinu nosa, dubinu lica ili približnu udaljenost od sredine uha do vrha nosa.

Bilo je ukupno sedam dijelova genoma koji su povezani pomoću ovih pet mjerenja lica (neka mjerenja su povezana s više genoma u regiji). Neke regije sadrže gene koji su prethodno bili povezani s genetskim sindromima koji utječu na izgled ili razvoj lica.

Osim identificiranja nekoliko novih povezanost između genoma i njihovih specifičnosti, istraživači su mogli ponoviti prijašnja istraživanja, osobito ona koja uključuju mjerenje nosa. Ova genetska saznanja mogla bi imati praktičnu primjenu u budućnosti, posebno kada je u pitanju neki nedostataka lica pri rođenju. To znači da čak i male promjene u načinu na koji ti geni funkcioniraju mogu utjecati na razvoj lica.

Provjerite što nas zapravo čini privlačnima!

Na primjer, istraživanje kao ovo može dati uvid u uzroke i stanja, kao što su rascjep usne ili nepca što se ubraja u najčešća oštećenja ploda. Tijekom normalnog razvoja, različiti dijelovi lica razvijaju se odvojeno i na kraju se udruže. Ako se ne udruže kako treba, beba će biti rođena s rascjepom usne ili nepca.

Možemo još puno toga naučiti o odnosima između gena i crta lica. Većina gena koji utječu na crte lica vjerojatno imaju vrlo mali učinak na sam izgled lica, tako da će daljnja istraživanja morati uključivati detaljnija mjerenja i biti će potreban veći broj ispitanika.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti