Ovo su namirnice koje uzrokuju migrenu!

Ovo su namirnice koje uzrokuju migrenu!

Ovo su namirnice koje uzrokuju migrenu!
  • Objavljeno: Srijeda, 23.10.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Pogledajmo koje namirnice mogu uzrokovati migrenu!

Stariji sir

Sir sadrži spoj tiramin koji nastaje kada se razgrađuju proteini. Kada su sirevi stariji, imaju više tiramina. Drugi čimbenici kao što su razlike u fermentaciji ili obradi također mogu utjecati na sadržaj tiramina. Švicarski sir, feta, mozzarella, brie, parmezan, gorgonzola, plavi sirevi i cheddar imaju visok udio tiramina.

Čokolada

Čokolada je obično uzrok migrena kod oko 22% ljudi. Čokolade sadrži i tiramin, što može biti razlog zašto uzrokuje migrene.

Zanimljivo je da postoji još jedan razlog. Prema nekim stručnjacima, čokolada možda zapravo nije okidač. Umjesto toga, žudnja za stvarima poput čokolade može biti rani znak napadaja migrene.

Alkohol

Alkohol se također povezuje s migrenama zbog sulfita prisutnih u alkoholu. Alkoholna pića s višim sadržajem sulfita mogu povećati šanse za početak migrene. Alkohol također može dovesti do dehidracije, što može uzrokovati migrenu. Crno vino, viski, pivo i šampanjac su neka alkoholna pića koja potiču migrenu.

Obrađeno meso

Nitrati i nitriti se koriste kao konzervansi u mnogim mesnim prerađevinama. Ovi konzervansi mogu proširiti krvne žile, što može uzrokovati migrenu kod nekih ljudi. Šunka, slanina, kobasice i hrenovke obično sadrže nitrate ili nitrite.

Mononatrijev glutamat

Smatra se da mononatrijev glutamat (MSG) potiče migrenu kod 10 do 15% ljudi. Prirodno je prisutan u hrani kao što je sir, rajčice, ekstrakti soje i kvasac. Također je dodan određenim namirnicama kao što je soja sos za poboljšanje okusa.

Hladna hrana

Neki ljudi dobivaju migrene kad jedu nešto hladno poput sladoleda. Iako nije sasvim jasno zašto se to događa, razlog mogu biti krvne žile u ustima ili stražnjem dijelu grla koje se stisnu i rašire kada jedemo hladnu hranu. Receptori boli zatim šalju poruku mozgu koji pogrešno tumači da neugodne senzacije dolaze iz glave a ne usta.

Određeno voće i povrće

Avokado, agrumi, luk, banana i grah kod nekih ljudi potiču migrenu. Jedan od mogućih razloga je taj jer sadrže tiramin.

Aspartam

Aspartam je umjetni zaslađivač koji se dodaje procesiranoj hrani. Istraživanja su otkrila da kod nekih ljudi može izazvati migrene. Jedna studija koja je istraživala oko 170 pacijenata otkrila je da je aspartam okidač za migrenu kod 8,2% ispitanika.

Fermentirana hrana

Fermentacija povećava udio tiramina u hrani. Određena fermentirana hrana kao što je teriyaki umak i soja sos uzrokuje migrenu.

Kofein

Kofein se nalazi u kavi, coli, čokoladi i čaju. Kofein ne može biti izravni okidač za migrene osim ako ne pretjerate s njegovim unosom. Trebali biste konzumirati oko 200mg kofeina dnevno bez problema. No, ako često patite od migrena, najbolje je izbjegavati svakodnevan unos kofeina.

Što uzrokuje migrenu?

Kao što smo vidjeli, niz namirnica može izazvati migrenu. Međutim, veza između hrane i migrene može biti vrlo individualna. Ono što djeluje kao okidač za jednu osobu možda neće djelovati kao okidač za nekoga drugoga.

Kako onda prepoznati okidače? Vodite dnevnik migrene u kojem ćete bilježiti kada i gdje ste imali migrenu, što ste jeli i pili 24 sata prije migrene, i koliko ste spavali. To će vam pomoći identificirati obrasce i uočit ćete stvari koje bi mogle izazvati migrenu.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije