Aromaterapija - aktivacija eteričnim uljima

Aromaterapija - aktivacija eteričnim uljima

Aromaterapija - aktivacija eteričnim uljima
  • Objavljeno: Srijeda, 18.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Eterična ulja

Udisanjem eteričnih ulja možemo se riješiti zabrinutosti, straha i anksioznosti, ali i poboljšati pamćenje i koncentraciju.

Iako se najviše oslanjamo na ono što vidimo i čujemo, mirisi ipak imaju važnu ulogu u našem životu. Zahvaljujući nosnoj šupljini s više od 30 milijuna mirisnih stanica, koje zauzimaju površinu od oko 5m kvadratnih, oni su od pamtivjeka imali veliki uticaj na čovjeka. Mirisne esencije biljaka i životinja - eterična ulja, kroz vjekove su se, jednako kao i danas, koristile u ljekovite, kozmetičke, ali i mistične svrhe.

Dok lavanda relaksira i umiruje, eukaliptus bistri um i potiče živahnost. Nana revitalizira, a sandalovina razgrađuje anksioznost i zabrinutost.

I u psihičkom smislu mirisi od pradavnih vremena snažno utječu na ljude. Vraćaju nas u prošlost, prizivajući u našem mozgu sjećanja na situacije, događaje i susrete koji su nam se nekad dogodili. Mirisi određuju naše raspoloženje i odnos prema drugim ljudima, stvarima i događajima, a da toga uglavnom uopće nismo ni svjesni, pa nas navode na različita djelovanja i akcije. Činjenica da se putem mirisa može upravljati našim emocijama, odnosima prema sebi i drugima i aktivnostima, u posljednje vrijeme se sve više koristi u različitim aspektima našega života.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije