Kako iskoristiti moć eteričnih ulja?

Kako iskoristiti moć eteričnih ulja?

Kako iskoristiti moć eteričnih ulja?
  • Objavljeno: Srijeda, 03.12.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Eterična ulja se još od davnina koriste za ublažavanje različitih tegoba, kao što su anksioznost, bolovi i akne. Donosimo vam neka od najmoćnijih eteričnih ulja i kako iskoristiti njihova svojstva.

Menta za bolju koncentraciju

Udisanje mirisa mente može pospješiti koncentraciju. Jedno istraživanje je pokazalo da ulje od mente može poboljšati fizičku izdržljivost kod sportaša.

Limun za bolje raspoloženje

Japanski znanstvenici su otkrili kako oni koji pate od depresije mogu smanjiti potrebu za uzimanjem antidepresiva ako redovito udišu miris limuna.

Lavanda za bolji san

Znanstvenici su ustanovili kako miris lavande može smanjiti razinu stresa i poboljšati kvalitetu sna. Miris lavande također može ublažiti simptome PMS-a, napetost i bolove.

Đumbir za ublažavanje mučnina

Čaj od đumbira može učiniti čuda za ublažavanje mučnina, ali i udisanje eteričnog ulja od đumbira. Dokazano je kako oboljeli od raka osjećaju ublažavanje mučnina nakon kemoterapije kada udišu miris đumbira.

Grejp za regulaciju apetita

Jedno istraživanje je pokazalo da udisanje mirisa eteričnog ulja grejpa može pomoći u regulaciji apetita i na taj način spriječiti pretilost, ali i pothranjenost.

Eukaliptus za začepljen nos

Miris eukaliptusa može ublažiti začepljenost nosa i pritisak u glavi kod osoba koje pate od kronične upale sinusa.

Crni papar za prestanak pušenja

U jednom istraživanju se pokazalo da udisanje mirisa eteričnog ulja crnog papra ublažava simptome prestanka pušenja.

Naranča za ublažavanje anksioznosti

Znanstvenici su ustanovili da eterično ulje naranče može pomoći osobama koje pate od kronične anksioznosti. Eterična ulja drugog citrusnog voća su se također pokazala učinkovitima.

Ružmarin za bolju koncentraciju

Miris ružmarina može pospješiti koncentraciju, brzinu donošenja odluka i nošenje sa zahtjevnim mentalnim zadacima. Jedno istraživanje je pokazalo da miris ružmarina može pospješiti i pamćenje.

Ulje čajevca za borbu protiv infekcija

Ulje čajevca ima antibakterijsko, antimikrobno i antiseptičko djelovanje. Ovo ulje je toliko moćno da može uništiti MRSA i stafilokok. Pomiješajte ga s biljnim uljem i koristite za liječenje atletskog stopala, peruti i akni.

Cedrovina za gubitak kose i iritaciju kože

Jedno istraživanje je pokazalo da čak 44% žena osjeća poboljšani rast kose nakon redovitog korištenja ulja cedrovine. Također može ublažiti iritacije kože. No, važno je da ga pomiješajte s biljnim uljem.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije