Ove bolesti djeca najčešće prenose u vrtiću i školi. Otkrijte kako ih spriječiti!

Ove bolesti djeca najčešće prenose u vrtiću i školi. Otkrijte kako ih spriječiti!

Ove bolesti djeca najčešće prenose u vrtiću i školi. Otkrijte kako ih spriječiti!
  • Objavljeno: Petak, 08.10.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Freepik

Kategorija: Majka i dijete

Kad djecu krenu u vrtić ili školu susretnu se s mnoštvom druge djece na jednom mjestu. Učionice su uglavnom čiste i održavane, ali kad se 20 i više djece smjesti u istu prostoriju, stvaraju se idealni uvjeti za prenošenje bolesti. Sve što je potrebno je jedno bolesno dijete koje sa simptomima dođe među drugu djecu i tada kreće širenje bolesti. Najprije se razbole oni sa slabijim imunitetom pa onda oni koji su malo otporniji pa dok haraju sezonske bolesti, u grupi ponekad ostane svega jedno ili dvoje djece.

Mala djeca se ne znaju zaštititi od bolesti, a većina infekcija prenosi se izravnim i neizravnim kontaktom s izlučevinama iz nosa i grla zaražene osobe. Djeca provode vrijeme u igri, dodiruju se i neprestano su u bliskom kontaktu, a tada klice vrlo lako prelaze s jednih na druge. Ugroženi su i stariji, roditelji i odgajatelji kojima djeca mogu prenijeti bolesti. Osim toga, imunitet djeteta se razvija upravo tako što se bori s raznim bolestima pa je zapravo teško zaštiti djecu od svega što mogu pokupiti među vršnjacima, a taman kad pomislite da je dijete ozdravilo, pojavi se nova bolest ili zbog oslabljenog imuniteta dijete se ponovno zarazi. U takvim situacijama možete poraditi na imunitetu djeteta uz odgovarajuće dodatke prehrani i pobrinuti se da dobije pravu skrb kod kuće.

Otkrijte koje su najčešće bolesti s kojima se djeca susreću i kako ih izliječiti.

Prehlada

Prehlada je jedna je najčešćih bolesti koje djeca dobivaju u školi, a koja se lako prenosi i na odrasle. Prehladu uzrokuju virusi koji se lako šire među vrtićkom i školskom djecom prilikom bliskih kontakata. Kada virus uđe u sluznicu nosa ili grla i krene se razmnožavati, imunološki sustav započne borbu i javljaju se klasični simptomi prehlade, poput: grlobolje, kašlja, kihanja, začepljenog nosa i glavobolje, a kod djece može doći i do blage groznice. Iako je prehlada vrlo česta, za nju nema konkretnog lijeka. Ono što možete je liječiti simptome lijekovima protiv bolova, glavobolje, povišene temperature i groznice, a djeci izbjegavajte davati lijekove koji nisu namijenjeni njihovom uzrastu.

Želučana viroza

Želučana viroza spada među najčešće sezonske bolesti koja se izuzetno brzo širi među djecom, a onda s djece na roditelje i učitelje. Za nju nema lijeka, uzrokuje ju virus i može potrajati do nekoliko dana. Klasični simptomi želučane viroze su mučnina, proljev i povraćanje, a kod manje djece može doći i do gubitka apetita. Iako nije izrazito opasna, želučana viroza može biti neugodna, a ako potraje duže od nekoliko dana, obavezno se javite liječniku. I djeca i odrasli sa želučanom virozom trebali bi se odmarati par dana i nadoknaditi gubitak tekućine zbog povraćanja i proljeva.

Gripa

Uz prehladu, gripa je jedna od najčešćih virusnih sezonskih bolesti. Simptomi gripe su kašalj, bolno grlo i povećana tjelesna temperature, a nerijetko su prisutni i bolovi u mišićima, proljev i povraćanje. Gripa se ponekad može zamijeniti za druge virusne bolesti koje imaju slične simptome, ali gripu je puno teže preboljeti, uvijek dolazi s povišenom temperaturom i oporavak traje duže.

Vodene kozice

Vodene kozice su zarazna dječja bolest koju uzrokuju virus zoster (varičela). Simptomi vodenih kozica su crvenilo, svrbež i osip s mjehurićima po cijelom tijelu, uz koje se mogu pojaviti i groznica, glavobolja, gubitak apetita i bolovi u tijelu, a prenosi se kapljičnim putem. Ne postoji lijek za vodene kozice, ali se mogu koristiti kreme za ublažavanje svrbeža, kao i lijekovi za ublažavanje groznice i glavobolje. Dobra vijest je da većina ljudi dobije vodene kozice samo jednom u životu, a kod blagih simptoma zaraza se može ponoviti dva puta.

Upala grla

Upalu grla uzrokuje bakterija nazvana Streptococcus pyogenes koja živi u nosu i grlu. Simptomi upale grla su grlobolja, natečeni krajnici, groznica i bol u trbuhu. Upala grla je vrlo zarazna, pogotovo među djecom i širi se kapljičnim putem prilikom kihanja i kašljanja, dijeljenjem hrane te diranjem očiju, nosa i usta nakon dodirivanja površina na kojima se nalaze bakterije. Upala grla se mora liječiti antibioticima na recept koji se dobiju nakon pregleda u liječničkoj ordinaciji.

Uši u kosi

Uši su sitni paraziti koji ulaze u kosu, hrane se krvlju iz tjemena i polažu jajašca (gnjide) uz korjen kose u blizini tjemena. Uši su vrlo zarazne, ali nisu opasne, a osim konkretne prisutnosti ušiju ili gnjida u kosi, simptomi uključuju izrazit svrbež na glavi i sitne izbočine na tjemenu uzrokovane svrbežom. Treba naglasiti da uši nisu povezane s lošom higijenom i mogu napasti svu djecu. Uši se mogu ukloniti šamponima i losionima koji ih uništavaju, a prevencija je najbolja zaštita pa Hedrin izvrsno rješenje i za sprječavanje nastanka i za uklanjanje ušiju i gnjida.

Više informacija i savjeta vezanih uz dječje zdravlje potražite na: zdraviklinci.centarzdravlja.hr

Vitashop

Najnovije

Najčitanije