Kako se pripremiti za sezonu ušiju u školama i vrtićima?

Kako se pripremiti za sezonu ušiju u školama i vrtićima?

Kako se pripremiti za sezonu ušiju u školama i vrtićima?
  • Objavljeno: Četvrtak, 21.10.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Freepik

Kategorija: Majka i dijete

Uši u kosi česta su pojava i gotovo normalan dio djetinjstva djece diljem svijeta, bez obzira na njihove higijenske navike ili obiteljsko materijalno stanje. Škole i vrtići glavni su epicentri širenja epidemije ušiju, zbog čega ovi nametnici predstavljaju noćnu moru svakom roditelju. Međutim, važno je istaknuti da uši nisu opasne i da se danas ovaj problem puno lakše rješava no prije.

Bez obzira na to što se najčešće šire među djecom, uši vrlo lako mogu dobiti i odrasli. Postoje brojne zablude vezane uz uši, poput one da su uši posljedica manjka higijene. To, naravno, nije istina. Pojava ušiju ne smije biti razlog za sram i osudu, jer se ušima može zaraziti bilo tko, bez obzira na dob, spol, higijenu i socio-ekonomski status. Jednako tako, pojava ušiju ne ovisi o duljini i gustoći kose, stoga čak ni osobe s kratkom kosom nisu imune na pojavu ovih nametnika.

Uši ne prenose zarazne bolesti i ne predstavljaju opasnost za zdravlje, međutim mogu biti izrazito neugodne. Prenose se isključivo izravnim dodirom glave te ne mogu skakati ni letjeti, kao što neki ljudi krivo misle.

Kako spriječiti pojavu ušiju?

Kao i svaku drugu zarazu, uši je bolje spriječiti, nego liječiti. Prvi korak u prevenciji ušiju je edukacija. Uši su jako čest problem, stoga i prije nego se pojave u kolektivu razgovarajte sa svojim djetetom. Objasnite mu da su uši sasvim učestala pojava te da se ne smije sramiti ako ih dobije, ali isto tako i da ne smije osuđivati drugu djecu koja ih imaju.

Drugi korak je redoviti pregled vlasišta. Vaše dijete može imati uši u kosi, a da toga niste ni svjesni. Iako je jedan od prvih simptoma zaraze ušima intenzivan svrbež vlasišta, on ponekad može izostati. Zbog toga je važno pregledavati vlasište djeteta barem jednom tjedno, bez obzira na to žali li se vaše dijete na svrbež i jesu li se u školi pojavile uši.

Kosu je najbolje pregledavati u jutarnjim ili prijepodnevnim satima, kada ima dovoljno dnevne svjetlosti. Prilikom pregleda koristite povećalo i pažljivo pogledajte nalaze li se na kosi uši ili gnjide (jajašca koje ženka parazita odlaže točno uz korijen kose). Uši su najčešće velike oko 3-4 mm, a boja im je siva ili smeđa, dok gnjide izgledaju poput sjajnih bijelih mrvica. Gnjide je vrlo lako zamijeniti s peruti, a razlika je u tome što se perut lako skida s kose, dok gnjide stoje čvrsto prilijepljene uz vlas.

Treći korak je korištenje preparata koji djeluju preventivno protiv zaraze. Jednom kad se pojave, uši se šire veoma brzo. Kad god postoji rizik od zaraze, svoje dijete možete zaštititi korištenjem preparata koji se ne ispiru, kao što je Hedrin Protect & Go, koji klinički dokazano ubija uši i prije nego se prime!

Što napraviti ako je dijete dobilo uši?

Ako ste u kosi djeteta pronašli uši ili gnjide, za početak - nemojte paničariti! Obavezno obavijestite osoblje škole ili vrtića o tome. Neka dijete ostane kod kuće, sve dok se uspješno ne riješite ušiju i gnjida iz kose, kako zarazu ne bi proširilo dalje unutar kolektiva. Također, važno je da pregledate vlasište ostalih ukućana, jer postoji mogućnost da je još netko u obitelji dobio uši.

Ušiju se možete uspješno riješiti, bez potrebe za mukotrpnim iščešljavanjem gnjida iz kose. Zbog brojnih zabluda borba s ušima može biti uporna i dugotrajna, a liječenje neefikasno. Stručnjaci savjetuju da ne koristite sredstva protiv ušiju na bazi pesticida jer su one tijekom vremena postale otporne na pesticide stoga takva sredstva više nisu učinkovita.

Da biste ih se riješili, potrebno je koristiti odgovarajuće proizvode. Hedrin preparati protiv ušiju mehaničkim djelovanjem uništavaju uši i gnjide iz kose, jednostavno se koriste i ne sadrže štetne pesticide.

U roku od 2 do 3 dana nakon primjene tretmana, provjerite jesu li sve uši nestale i ako je potrebno, ponovite postupak. Kako biste spriječili ponovnu zarazu ušima, nakon uspješno provedenog tretmana nastavite s preventivnim pregledima vlasišta i korištenjem spreja za preventivnu zaštitu od ušiju.

Više informacija i savjeta vezanih uz dječje zdravlje potražite na: zdraviklinci.centarzdravlja.hr

Vitashop

Najnovije

Najčitanije