Neugodno, ali važno: 6 razloga zašto vaša vagina ima neugodan miris

Neugodno, ali važno: 6 razloga zašto vaša vagina ima neugodan miris

Neugodno, ali važno: 6 razloga zašto vaša vagina ima neugodan miris
  • Objavljeno: Srijeda, 09.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Vagina ima svoj prirodni miris, što je potpuno normalno. Osim toga, čisti se sama, tako da ne trebate nikakav mirisni sprej ili posebne proizvode za čišćenje vagine.

Ipak, postoje određene stvari koje mogu promijeniti miris tog područja. Prvo što treba shvatiti jest da vagina ima svoj vlastiti mikrobiom. Kao i usta i crijeva, krcata je bakterijama. Inače, vagina sadrži bakterijski soj Lactobacillus acidophilus, koji održava njen pH kiselim, umjesto alkalnim, zbog proizvodnje mliječne kiseline. Rodnica je zdrava u ovom kiselom stanju i to joj omogućuje da nepovoljne bakterije, koje uzrokuju neugodne mirise, drži pod kontrolom.

Kako možete znati je li vaš miris "tamo dolje" normalan? Ne bi trebao mirisati po ribi ili biti dovoljno jak da se osjeti izdaleka. Ako osjetite da je vaša vagina promijenila svoj uobičajeni miris, posjetite ginekologa kako biste bili sigurni da je sve u redu. U međuvremenu, evo nekoliko razloga zašto bi vaša vagina mogla neugodno mirisati.

Bakterijska vaginoza

Ako imate bakterijsku infekciju, poput bakterijske vaginoze, mogli biste primijetiti "riblji" miris koji se javlja kada dođe do prekomjernog rasta nepovoljnih bakterija. Kad te bakterije počnu prevladavati, vrsta Lactobacillus opada, proizvodi se manje mliječne kiseline, a vaginalni pH raste, mijenjajući se iz kiselog u alkalni.

Ova promjena pH ravnoteže je ono što često čini razliku između prirodnog mirisa i jakog, neprirodnog mirisa koji može biti popraćen iscjetkom. Iscjedak nastaje zbog upalne promjene u stanicama rodnice. Ako kroz hlače možete namirisati svoj iscjedak to može biti jedan od simptoma.

Dobra vijest je da se bakterijska vaginoza ne prenosi spolnim putem i da se može liječiti antibiotikom. Izbjegavajte ispiranje rodnice, jer može povećati rizik od bakterijske vaginoze.

Trihomonijaza

Ako osjetite da vaša vagina ima miris po ribi, to također može biti trihomonijaza, spolno prenosiva infekcija koja često ne pokazuje nikakve simptome, zbog čega ju je teško dijagnosticirati. U simptome koji su povezani s ovom bolešću ubrajamo promijenjeni vaginalni miris, vaginalnu iritaciju ili rijetki iscjedak koji može biti proziran, bijel, žućkast ili zelenkast.

Dobre vijesti su da je trihomonijaza najizlječivija spolno prenosiva infekcija, stoga idite liječniku i nikada ne preskačite redovite preglede.

Gljivična infekcija

Najzastupljenije od svih, gljivične infekcije, mogu dovesti do raznih nenormalnih mirisa. Srećom, mogu se liječiti kremama koje se izdaju bez recepta ili tabletom koju vam prepiše liječnik, tako da nema potrebe za brigu. Jednostavan način da saznate imate li gljivičnu infekciju jest da potražite simptome kao što su iscjedak koji nalikuje svježem siru te vaginalni svrbež, iritacije i/ili crvenilo.

Kako biste smanjili mogućnost pojave gljivične infekcije, pomokrite se nakon seksa, promijenite odjeću što prije nakon vježbanja i koristite kondome.

Seks

Znate li onaj miris seksa koji se osjeti u spavaćoj sobi nakon spolnog odnosa? To bi mogao biti vaš prirodni vaginalni sekret u interakciji sa sjemenom. Vaginalni miris se još više pojačava kada dođe do ejakulacije u vaginu. To je zato što sperma ima alkalni pH, a alkalni pH, pomiješan s bakterijama, oslobađa taj miris koji podsjeća na ribu. Dakle, iako možda nije baš ugodan ni seksi, ovaj miris nije niti loš, niti štetan.

Zaboravljeni tampon

Zvuči bolno, zar ne? Začudo, događa se i može mirisati jako loše. Ako vaša vagina miriše na pokvareno meso, moguće da imate tampon koji ste zaboravili izvaditi na vrijeme. Ako nosite isti tampon cijeli dan ili ako ga zaboravite i stoji vam u rodnici danima, izazvat će neugodan miris. Štoviše, ostavljanje tampona predugo može dovesti i do opasnijih problema, kao što je sindrom toksičnog šoka, koji može biti opasan po život ako se odmah ne liječi.

Važno je naglasiti da, ako se ne možete sjetiti jeste li promijenili tampon u posljednja 24 sata i osjećate čudan miris u vaginalnm području, trebate otići na hitnu.

Znoj

Ako se znojite malo više nego inače, bilo to zbog vježbanja ili nečeg drugog, nosite usko donje rublje ili tajice za vježbanje ili imate mjesečnicu, mogli biste osjetiti neugodan miris vaše vagine. Zato, promijenite donje rublje što je prije moguće, presvucite se iz znojne odjeće za vježbanje i nježno, ali temeljito operite vaginu toplom vodom. Osim toga, noću donje rublje možete potpuno izbaciti iz upotrebe, kako bi vaša vagina disala.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije