Naftalan - tekućina iz utrobe zemlje u službi liječenja kožnih bolesti

Naftalan - tekućina iz utrobe zemlje u službi liječenja kožnih bolesti

Naftalan - tekućina iz utrobe zemlje u službi liječenja kožnih bolesti
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.02.2015.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Sirovu naftu mnogi nazivaju crnim zlatom, bez nafte i naftnih derivata teško je zamisliti moderan život većine svjetske populacije. Nafta je najrasprostranjenije pogonsko gorivo na svijetu, pokreće mnoštvo stvari koji svakodnevno koristimo. No jeste li znali da postoji i naftenska nafta koju poklonici nazivaju krv zemlje?

Za razliku od svoje sestre sirove nafte, naftenska nafta sadrži malo lakih frakcija poput benzina i kerozina, ali sadrži visok postotak naftenskih ugljikovodika i koristi se isključivo za liječenje i sprječavanje bolesti.

Naftenska nafta je nastala iz biološkog, organskog materijala taloženjem ostataka uginulih mikroorganizama poput fitoplanktona, zooplanktona, bakterija, algi i viših kopnenih biljaka na dna mora ili jezera, gdje su prekriveni mineralnim česticama.

U svijetu su poznata SAMO dva nalazišta naftalana: svjetski poznato nalazište ove mineralne sirovine u istoimenom gradu Naftalanu u Azerbajdžanu i nadomak hrvatske metropole, odnosno u Ivanić-Gradu.

Mnoge legende govore o ljekovitosti naftalana, a na daleko se pronosi i glas o tome. Na izvorišta naftalana dolaze bolesni ljudi, koji se mažu ili kupaju u naftalanu. Karavane deva, koje prolaze uz izvorište naftalana na Putu svile pri povratku mješine pune naftalanom i prenose ga na istok. Zato se naftalan najprije pojavio kao ljekovito sredstvo u istočnjačkoj medicini, nosili su ga u svojim torbama putujući kirurzi i prodavao se na sajmovima. Poznati svjetski putnik Marco Polo daje jedan od prvih zapisa o ljekovitosti naftalana.

Sustavno korištenje naftalana iz Azerbajdžana počelo je krajem 19. stoljeća. Nakon što je 70-tih godina otkriveno nalazište naftenske nafte kod Ivanić-Grada - kriška nafta, učinjena su brojna usporedna ispitivanja kriške nafte i nafte iz Azerbajdžana. Ispitivanjima su utvrđena gotovo ista kemijska i biološka svojstva obje vrste nafte, te isključena njena moguća kancerogena i toksična djelovanja.

Danas naftalan, zemno mineralno ulje, svrstavamo u prirodne ljekovite činitelje.

Naftalan, zemno mineralno ulje, vrlo rijedak i specifičan balneološki agens, uz termomineralnu vodu bili su poticaj za izgradnju Lječilišta u Ivanić-Gradu.

Godine 1989. otvoreno je Lječilište za kožne i reumatske bolesti i rehabilitaciju.

U svome dugogodišnjem liječničkom i stručnom radu liječnici specijalne bolnice Naftalan uspješno su razvili postupke liječenja kožnih bolesti, kao što je psorijaza, dermatitis i atopijski dermatitis. Liječenje se provodi u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, gdje se terapijama u naftalanskim kadama, te drugim terapijama s uporabom naftalana uklanjaju posljedice bolesti. 2008. godine pokrenuta je proizvodnje kozmetike namijenjene liječenju prethodno navedenih kožnih bolesti lijekovitim pripravkom naftalan kao posebnim derivatom naftenske nafte, koja je jedinstvena, ne samo u europskim već i u svjetskim razmjerima.

Naftalanska nafta je "mlađa" nafta nego što je to industrijska nafta. Fitničkog je podrijetla. Ubraja se u nafte površnih slojeva, 100 - 700 metara. Nativni naftalan izvire kao gusta tamnosmeđa tekućina specifičnoga širokoga aromatičnog mirisa. Visoka specifična težina svrstava ga u tzv. teške nafte.

Djelovanje

Aktivne tvari naftalana prodiru kroz kožu te se stvaraju spojevi slični medijatorima nadbubrežne žlijezde, stimuliraju njezinu funkciju i djeluju na sintezu kortikosteroida. Laboratorijski nalazi potvrđuju takvu aktivnost i govore o normaliziranju parametara upalne aktivnosti i utjecaju na imunološka zbivanja. Klinički kod upalnog reumatizma registriramo stišavanje upalne aktivnosti, smanjenje otekline i crvenila, smanjenje bolova, poboljšanje općeg stanja te smanjenje inteziteta i skraćenje trajanja "jutarnje zakočenosti". Kod kožnih bolesti, smanjuje se infiltracija i eritem.

 

Naftalan ulje pokazuje vrlo veliku antiproliferativnu aktivnost kao i smanjenje imunokompetentnih stanica u psorijatičnoj promjeni kože.

Dosadašnjim iskustvom i višegodišnjim praćenjem u bolesnika na kojima je primijenjena naftalanoterapija nije došlo do poremećaja u hematoloških i biokemijskih nalaza.

Medicinske indikacije:

 • kožne bolesti
 • psorijaze, atopijski dermatitis, prurigo, sklerodermija, kontaktni  dermatitis
 • bolesti koštano-mišićnog sistema
 • upalne reumatske bolesti (reumatoidni artritis, psorijatični artritis, ankilozantni spondilitis)
 • degenerativne afekcije zglobova i kralježnice
 • vanzglobni reumatizam
 • bolesti krvnih žila
 • Burgerova bolest
 • Mb. Raynaud
 • bolesti oštećenja centralnog i perifernog živčanog sustava
 • polineuropatije
 • pareze
 • radikulopatije
 • posttraumatska i postoperativna rehabilitacija lokomotornog sistema
 • stanja nakon opeklina
 • rekreacija

 

Naftalan proizvodi

Naftalan bolnica

Omladinska 23a

Omladinska 23a

10310 Ivanić-Grad

10310 Ivanić-Grad

01 28 34 561

01 283 4 555

01 28 34 561

01 28 81 478

info@ivalan-terme.hr

informacije.rezervacije@naftalan.hr

www.ivalan-terme.hr

www.naftalan.hr

Vitashop

Najnovije

Najčitanije