Psorijaza vlasišta

Psorijaza vlasišta

Psorijaza vlasišta
  • Objavljeno: Srijeda, 15.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iako psorijaza nije ni smrtonosna, ni prelazna bolest bilo tko od nas, u bilo kojoj životnoj dobi, može od nje oboljeti. 2% svjetske populacije ima psorijazu.

Ova kronična kožna bolest poznata je od davnina što dokazuju arheološki pronalasci na mumificiranim tijelima iz ranokršćanskog doba. Do danas nije posve jasno koji su uzroci ove bolesti, ali u znanstvenim krugovima vlada mišljenje da je riječ o međudjelovanju naslijeđenih gena, imunološkog sustava i čimbenika iz okoliša.

Oko 1,7 % stanovnika Hrvatske, odnosno oko 70.000 osoba boluje od nekog oblika psorijaze.

Vanjski ili unutarnji stres mogu potaknuti stvaranje ili pogoršavanje bolesti

Za očitovanje kliničke slike bolesti u genetski podložne osobe potrebni su različiti vanjski čimbenici (trauma, bakterijske i virusne infekcije) ili unutarnji (stres, trudnoća, endokrini ili metabolički poremećaji) koji pokreću prvi nastup bolesti ili svako sljedeće pogoršanje. Psihički stres vrlo često prethodi prvom nastupu psorijaze i u čak 30-40% bolesnika uzrokuje pogoršanje kliničkog tijeka bolesti.

Osim genetskih predispozicija, stresa, bakterijskih i virusnih infekcija drugi okidači nastanka ili pogoršanja psorijaze koje treba svakako izbjegavati su:

  • ozljede kože: posjekotine, ogrebotine, ugrizi insekata, teške opekline od sunca
  • hladno vrijeme
  • pušenje
  • pretjerana konzumacija alkohola
  • pretilost.

Najčešći oblik psorijaze je pločasta vulgarna psorijaza i pojavljuje se u oko 90% bolesnika s tipičnim crvenim ljuskavim žarištima. Bolest se često javlja na laktovima i koljenima, u vlasištu i predjelu križa. Rjeđe su promjene u pregibnim regijama pazuha, prepona i brazda u predjelu stražnjice ili na dlanovima i tabanima.

Kako prepoznati psorijazu vlasišta?

Vlasište je često zahvaćeno psorijatičnim promjenama u vidu crvenila i ljuskanja, a promjene se mogu širiti i na rub vlasišta. Psorijaza vlasišta u većini slučajeva označava početak bolesti i nagovještava mogućnost njenog širenje na druga područja.

Ljuskanje vlasišta, odnosno prhut, normalna je pojava čak i u slučajevima velikog broja odumrlih stanica kože na vlasištu i moguće je problem riješiti upotrebom medicinskog šampona. U slučaju psorijaze, ljuskice koje spadaju s vlasišta znatno su veće i izraženije.

U slučaju psorijaze vlasišta valja paziti da kosu i vlasište ne češljate čvrsto i često. Psorijaza u pravilu ne prouzrokuje oštećenje folikula kose pa samim time ne prouzrokuje ni opadanje kose. Vlasište nije poželjno dodatno opterećivati zatezanjem kose, odnosno vezanjem u kose konjski rep kao ni nošenjem marama ili pokrivala za glavu. Zahvaćeno područje vlasišta trebalo bi biti izloženo svjetlosti odnosno strujanju zraka. Kratka frizura bi u ovom slučaju možda bila najbolje rješenje.

Kosu valja oprezno prati, a još opreznije sušiti. Područja zahvaćena psorijazom ne smiju se grebati kako ne bi došlo do infekcije. Važno je da vlasište te posebno područja iza uha i oko sljepoočnica budu dobro osušena. Kosu ne sušite najvećom snagom sušila za kosu. Sušite ju s udaljenosti od nekih 30 centimetara. Izbjegavajte korištenje uvijača za kosu jer mogu dodatno isušiti vlasište.

Jedan od oblika terapije oboljelih od psorijaze je NAFTALANOTERAPIJA koja se provodi u bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Ivanić-Gradu. Naftalanoterapija označava primjenu naftalan ulja u liječenju psorijaze. Naftalan ulje se dobiva preradom posebne vrste nafte - naftalanske nafte.

Za tretiranje vlasišta iz Naftalana dolazi pomoć u obliku specijalnog šampona.

Naftalan šampon je preparat jedinstven u Europi, bogat mineralima naftalana koji smiruju nadraženu kožu i vlasište, potiču regeneraciju kože, popravljaju njenu strukturu i sprječavaju probleme kože.

Sastav: sulfopon 1216G, shea maslac, provitamin B5, protein riže, phytokeratin (protein pšenice), hidrolat lavandre budrovke, eterično ulje lavande budrovke i naftalansko ulje, ne sadrži konzervans.

Preparate možete nabaviti u prodavaonici u Ivanić-Gradu, možete ih naručiti telefonski, mailom, preko web stranice www.ivalan-terme.hr, Facebook profila ili u odabranim ljekarnama diljem Hrvatske.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije