Što nismo znali o plodnosti?

Što nismo znali o plodnosti?

Što nismo znali o plodnosti?
  • Objavljeno: Subota, 12.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Plodnost i začeće su nešto potpuno prirodno. Začeće bi se trebalo dogoditi jednostavno, bez naročitih poteškoća. No, veliki broj parova se susreće s različitim preprekama na putu prema začeću.

Znanstvenici mušku i žensku plodnost podrobno istražuju. Bez obzira na količinu provedenih istraživanja, ona još uvijek ostaje nedovoljno jasna. Poznati su tek neki uzroci neplodnosti, ali veliki broj njih nije dovoljno razjašnjeno i nije poznato zašto do njih dolazi.

Ako se pripremate na začeće, postoje stvari o plodnosti koje možda niste znali. Donosimo vam znanstveno dokazane činjenice o plodnosti na koje trebate obratiti pažnju.

Najplodniji dani variraju iz mjeseca u mjesec

Najplodniji ste 1 do 2 dana prije ovulacije (trenutka kada jajnici otpuštaju jajašce). No, vrijeme ovulacije može varirati iz mjeseca u mjesec. Žene ovuliraju u različitim trenucima menstrualnog ciklusa, a i duljina menstrualnog ciklusa kod svake žene može biti drugačija. Možete ovulirati u različitim razdobljima u mjesecu, ali je najveća vjerojatnost da će se ovulacija dogoditi između 11. i 21. dana menstrualnog ciklusa.

Ovulaciju se lako može omesti

Hormoni šalju poruku tijelu da pripremi jajašce za oplodnju. Stres, bolesti i bilo koje druge promjene (naglo mršavljenje, naglo debljanje) mogu spriječiti oslobađanje tih hormona. Na taj način također sprječavaju nastanak ovulacije.

Sperma u ženi može preživjeti i do 5 dana

Sperma u ženi u prosjeku živi 3 do 5 dana. No, žensko jajašce živi tek 12 do 24 sata nakon otpuštanja. Stoga, ako želite začeti, možete prakticirati seks u razdoblju od 3 do 5 dana kada očekujete ovulaciju jer će jajašce biti oplođeno. Nemojte čekati sam dan ovulacije za prakticiranje seksa. Najveću vjerojatnost za začeće ćete imati ako sa spolnim odnosima započnete nekoliko dana prije ovulacije i nastavite tijekom ovulacije.

Svejedno je u kojem položaju prakticirate seks

Postoje vjerovanja da neki položaji ubrzavaju ili usporavaju spermije da dođu do jajašca. Za to nema znanstvenih dokaza. Možete začeti prakticirajući seks u bilo kojem položaju. Nema potrebe da previše razmišljate o položajima jer će spermiji pronaći svoj put prema jajašcu.

6 mjeseci pokušavanja je potpuno normalno

Oko 60% parova, u dobi od 29. do 33. godine, nakon 6 mjeseci pokušavanja, uspije zatrudnjeti. Oko 90% parova uspije zatrudnjeti nakon godine dana. Ako bezuspješno pokušavate dulje od godine dana, dobro bi bilo da se posavjetujete s liječnikom.

Muškarci i žene podjednako imaju problema s plodnosti

U oko 33% slučajeva je uzrok neplodnosti kod muškarca. Kod oko 33% slučajeva je uzrok neplodnosti kod žena. U oko 33% slučajeva i kod muškarca i kod žena leži problem neplodnosti, ili su razlozi potpuno nepoznati. Problemi s muškom plodnošću su mali broj spermija ili slaba pokretljivost spermija. Problemi s ženskom neplodnošću je blokirano jajašce, čime se sprječava njegova oplodnja.

Pušenje narušava plodnost kod oba spola

Pušenje smanjuje sposobnost muškarca da proizvode zdravu spermu. Pušenje može biti štetno za jajnike i može uzrokovati prijevremeni gubitak jajašaca kod žena.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije