Pokušavate začeti? Prehrana je važna!

Pokušavate začeti? Prehrana je važna!

Pokušavate začeti? Prehrana je važna!
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prehrana je oduvijek bila vrlo važna tema za žene koje pokušavaju začeti i uživati u zdravoj trudnoći. Ne samo da je dobra prehrana izuzetno bitna tijekom mjeseci prije trudnoće, ali i tijekom i nakon porođaja ne smije se umanjivati njen značaj. Najprirodniji pristup neplodnosti je uključiti namirnice bogate hranjivim tvarima u prehranu koja će pomoći povećati šanse za začeće i ublažiti sve prehrambene probleme koji se odnose na neplodnost u muškaraca i žena.

Prirodni tretman za neplodnost može uključivati dublji pogled u čimbenike koje ste prethodno ignorirali, kao što su životni stil, prehrambeni nedostatci, prehrambene navike, pa čak i emocionalni problemi i stres. Postoji mnogo različitih stvari koje mogu biti u srcu neplodnosti. Istraživači su otkrili da stvaranje određenih promjena u prehrani i drugim područjima života može poboljšati šanse začeća za čak 80%, za većinu parova.

Za parove koji pokušavaju zatrudnjeti, prehrambene preporuke uključuju vitamine za trudnice i ostale vitalne hranjive tvari na koje treba obratiti pozornost. Konzumiranje zdrave prehrane ključno je za uspjeh začeća, kao i za zdravu trudnoću, ali mnogi nisu svjesni činjenice da prehrana može ispraviti određene hormonske neravnoteže. Ne samo da u prehranu treba uključiti zdravu hranu, već je i poželjno konzultirati se s nutricionistom kako bi se utvrdilo koje namirnice i pića treba izbjegavati, a koje ne.

Neki važni suplementi za poboljšanje plodnosti uključuju vitamina A, vitamin B (folna kiselina, piridoksin, B12), vitamin C, vitamin E, esencijalne masne kiseline (EFA), arginin, karnitin, željezo, cink, selen, ulje noćurka, dong quai. Među njima, cink treba privući posebnu pozornost. Cink je hranjiva tvar koja igra vrlo važnu ulogu u plodnosti muškaraca i žena. Bitna je komponenta genetskog materijala, a može dovesti do kromosomske abnormalnosti u muškaraca ili žena, što može uzrokovati smanjenu plodnost i povećanje rizika od pobačaja. Cink je potreban kako bi žensko tijelo koristilo reproduktivne hormone učinkovito, posebice estrogena i progesteron.

Kod muškaraca, cink je također važan za plodnost na mnogo različitih načina i nalazi se u visokoj koncentraciji u spermi. Cink je jedan od sastojaka koji izgrađuju vanjski sloj i rep spermija. Konzumiranje dovoljno hrane bogate cinkom će potpomoći plodnost i zdravlje djeteta u razvoju.

Ljudsko tijelo zahtijeva cink za proizvodnju, funkcija i popravak DNA, što je osnova stanica i proteina. Cink također podržava funkciju imunološkog sustava, održava osjećaj mirisa, dodira i pomaže u zacjeljivanje rana. Nedostatak cinka se nekada može povezati sa višom stopom pobačaja, niskom porođajnom težinom djeteta i drugim komplikacijama i problemima s trudnoćom i porođajem.

Žene koje nisu trudne trebaju oko 8 mg cinka u dnevnoj prehrani, a trudne žene će trebati različite količine s obzirom na godine. Žene koje doje također trebaju cink u prehrani za zdravo mlijeko.

Ako mislite da ne dobivate dovoljno cinka iz prehrane, jednostavan test krvi će to otkriti. Liječnik može preporučiti promjene koje su potrebno da se poboljša plodnost i sveukupno zdravlje.

Folna kiselina se često spominje, ali cink je također jednako važan, ali često se previdi. Kada pokušava zatrudnjeti, par mora odgovoriti na mnogo različitih pitanja koja bi mogla otkriti što sprečava trudnoću. Prije uzimanja bilo kojeg tipa dodataka, vrlo je važno konzultirati se s liječnikom kako bi izbjegli bilo kakve negativne nuspojave koje se mogu pojaviti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije