Što nismo znali o bubrezima?

Što nismo znali o bubrezima?

Što nismo znali o bubrezima?
  • Objavljeno: Petak, 11.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Oni obavljaju niz zadaća

Bubrezi su uvijek aktivni. Oslobađaju otpad i višak tekućine iz vašeg organizma. Također održavaju razinu soli i kalija u tijelu. Bubrezi oslobađaju hormone koji pomažu regulirati krvni tlak i potpomažu proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Bubrezi su veličine šake

Bubrezi imaju oblik graha, a svaki je velik otprilike kao šaka. Oni se nalaze na dnu vašeg prsnog koša, lijevo i desno od kralježnice.

Bubrezi svakodnevno filtriraju oko 200 litara krvi

Količina krvi koju bubrezi svakodnevno filtriraju je dovoljna da se napuni kada prosječne veličine. Nakon što tijelo iz krvi iskoristi ono što mu treba, bubrezi se rješavaju otpada i viška vode putem urina, a to je otprilike oko 2 litre dnevno.

Može se živjeti bez jednog bubrega

Tisuće ljudi godišnje donira bubrege i bez problema žive ostatak života. To je najčešće donirani organ. Bubreg možete donirati prijatelju, članu obitelji ili potpunom strancu. Neke osobe su rođene s jednim bubregom koji je onda nešto veći kako bi preuzeo zadaću bubrega koji nedostaje.

Bubrežni kamenci su u pravilu jako mali

Bubrežni kamenci nastaju kada je u urinu previše određene supstance, najčešće kalcija. Mogu ostati u bubregu ili putovati urinarnim traktom, nakon čega izađu putem mokrenja. Bubrežni kamenci su različite veličine i oblika. Bez obzira što njihov prolazak može biti jako bolan, oni su najčešće jako mali, veličine zrna pijeska.

Neka stanja značajno štete bubrezima

Visoki krvni tlak može oštetiti male krvne žile u bubrezima i tako im otežati obavljanje njihovog posla. Ako patite od dijabetesa, neiskorišteni šećer u krvi također može oštetiti bubrege. Lijekovi protiv visokog krvnog tlaka mogu pomoći u prevenciji bubrežnih kamenaca.

Učestalo mokrenje može biti znak bolesti bubrega

Bolesti bubrega na samom početku obično ne uzrokuju nikakve simptome. Kako bolesti napreduju, tako će se početi javljati i simptomi. Jedan od prvih znakova bolesti bubrega je učestalo mokrenje. Također ćete osjećati kroničan umor, grčeve u mišićima, manjak apetita, natečene ruke i stopala, ili suhoću i svrab kože.

Kod prestanka rada bubrega je potrebna dijaliza i transplantacija

Kada bubrezi prestanu raditi, u tijelu se zadržavaju otpad, tekućina i toksini. Tada je potrebno napraviti dijalizu i transplantaciju bubrega. S obzirom da se za transplantaciju bubrega čeka određeno vrijeme, prvo se radi dijaliza kako bi se tijelo očistilo, a uređaj preuzeo funkciju bubrega.

Tamna mokraća je znak dehidracije

Premali unos vode može uzrokovati dehidraciju koja može oštetiti bubrege i povećati rizik od nastanka bubrežnih kamenaca. Taman urin je jedan od prvih znakova premalog unosa vode. Urin bi trebao biti svijetlo žute boje.

Lijekovi protiv bolova mogu naštetiti bubrezima

Previše bilo čega u vašem krvotoku može biti štetno za bubrege. Određeni lijekovi protiv bolova, kao što su aspirin ili ibuprofen, mogu naštetiti bubrezima, naročito ako ih uzimate prečesto. Nikada ih nemojte uzimati više od preporučene doze i uz njih pijte adekvatnu količinu vode.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije