Arteriovenozna malformacija

Arteriovenozna malformacija

Arteriovenozna malformacija
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Arteriovenozna malformacija je nepravilna veza između arterije i vene koja prekida normalan protok krvi između njih. Arteriovenozna malformacija koja je prisutna pri rođenju (urođena), može se razviti bilo gdje u vašem tijelu, ali najčešće se pojavljuje u mozgu ili kralježnici.
Kategorija: Arterije i vene

Što je arteriovenozna malformacija?

Arteriovenozna malformacija je nepravilna veza između arterije i vene koja prekida normalan protok krvi između njih. Arteriovenozna malformacija koja je prisutna pri rođenju (urođena), može se razviti bilo gdje u vašem tijelu, ali najčešće se pojavljuje u mozgu ili kralježnici. Malformacija, koja se prikazuje kao zapetljaji normalnih i proširenih krvnih žila, može se pojaviti u bilo kojem dijelu mozga. Uzrok nije jasan.

Ne morate ni znati da imate arteriovenoznu malformaciju dok ne iskusite simptome, kao što su glavobolje ili moždani udar. U ozbiljnim slučajevima, pucaju krvne žile, uzrokujući krvarenje u mozgu (hemoragija). Jednom dijagnosticirana, arteriovenozna malformacija se često može uspješno tretirati.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!