Bronhiektazije

Bronhiektazije

Bronhiektazije
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bronhiektazije su promjene na plućima koje uglavnom nastaju kao posljedica nekih drugih plućnih bolesti. Tako je u vrijeme velike učestalosti tuberkuloze ta bolest bila najčešći uzrok ovih promjena. Danas su češći uzročnici bronhiektazija kronične opstruktivne bolesti pluća (KOBP).
Kategorija: Dišni sustav

Liječenje bronhiektazija

Tretman bronhiektazija se može podjeli na dva osnovna principa: konzervativni i kirurški. Općenito se za konzervativni pristup može reći da se njim se pokušava bolesniku olakšati postojeće simptome i spriječiti nastanak novih, daljnjih komplikacija. Tu se prvenstveno misli na sprječavanje nastajanja novih upala pluća.

Olakšavanje simptoma odnosi se na održavanje dišnih putova prohodnim, što se postiže posebnim tehnikama drenaže dišnih putova, primjerenom hidracijom bolesnika, različitim tehnikama vibracije i perkusije prsnog koša, uz posebne tehnike iskašljavanja. Kirurški pristup se danas s rjeđe upotrebljava. Međutim, kirurški zahvat je ponekad neizbježan, pogotovo ako je indiciran ponavljanim krvarenjima i iskašljavanjem krvi. Za operaciju jednog dijela pluća, potreban je dokaz da je ostali dio pluća zdrav i spreman preuzeti na sebe funkciju disanja.

Bolesnicima se kao preventivne mjere preporuča strogo nepušenje, izbjegavanje atmosfere s štetnim faktorima za pluća, cijepljenje protiv gripe i što duži boravak u priobalnim područjima radi ugodnih klimatskih uvjeta.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!