Bronhiektazije

Bronhiektazije

Bronhiektazije
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bronhiektazije su promjene na plućima koje uglavnom nastaju kao posljedica nekih drugih plućnih bolesti. Tako je u vrijeme velike učestalosti tuberkuloze ta bolest bila najčešći uzrok ovih promjena. Danas su češći uzročnici bronhiektazija kronične opstruktivne bolesti pluća (KOBP).
Kategorija: Dišni sustav

Uzrok nastanka bronhiektazija

Za nastanak ovih promjena važna su dva čimbenika: razaranje stjenke bronha i elastična sila koja isteže bronhe. Razaranje stjenke najčešće nastaje u procesima upale (pneumonije, kronične granulomatozne bolesti). Sama bronhiektazija često u podlozi ima oštećeni muko-cilijarni aparat što uzrokuje pojačano nakupljanje sekreta, a što opet predstavlja dobru podlogu za nastanak infekcije. Tako nastaje začarani krug koji može dovesti do teških oštećenja bronhalnog stabla.

Drugi čimbenik je istezanje bronha, a za to su odgovorna stanja koja povećavaju vlak na stjenku bronha (atelektaza, fibroza pluća).

Osim ova dva glavna uzroka, treći uzrok može biti i povećani inspiratorni tlak (inspiratorno naprezanje).

Postoje i stanja koja "potpomažu" nastanak bronhiektazija. Tu se misli na neka rjeđa genetska oboljenja (npr. Kartagenerov sindrom).

Klinička slika bronhiektazija

Glavni znak bolesti je kašalj, češće produktivan kašalj, uz obilan iskašljaj. U iskašljaju se ponekad mogu naći i tragovi krvi (hemoptiza). Međutim, bolest nekada prolazi bez očitih znakova bolesti, pa do dijagnoze dolazi tek na RTG pregledima iz nekog drugog razloga.
Od općih simptoma javljaju se vrućica, slabost, malaksalost, gubitak apetita, anemija.
U kasnoj, uznapredovanoj fazi bolesti, kao znak težeg oštećenja plućnog tkiva javljaju se zaduha, plućna fibroza. Jedan od znakova mogu biti i batičasti prsti.
Bronhiektazije su pogodno tlo i za ponavljane pneumonije. Kao rezultat ponavljanih upala mogu nastati plućni apscesi, ali i oštećenja pleure ("suhi" pleuritis, epijem pleure).

Dijagnoza bronhiektazija

Na dijagnozu se već može posumnjati kod uzimanja povijesti bolesti. Pacijent navodi kašalj, produktivan, obilan iskašljaj, ponavljajuće upale pluća. Pregled bolesnika će kod slušanja pluća otkriti hropce koji se javljaju u inspiriju i ekspiriju, bronhalno disanje, zvučne fenomene upale plućnog parenhima.

Od dijagnostičkih metoda koriste se RTG snimke pluća, bronhografija, bronhoskopija, kompjuterizirana tomografija (CT).

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!