Gljivična infekcija noktiju

Gljivična infekcija noktiju

Gljivična infekcija noktiju
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Gljivična infekcija postupno zahvaća nokat i može ga potpuno uništiti. Gljivična infekcija započinje s unutrašnje strane nokatne ploče.
Kategorija: Infekcije

Simptomi gljivične infekcije noktiju

Gljivične infekcije noktiju su češće na nožnim prstima nego na prstima ruku i uglavnom su kozmetički problem. Znakovi i simptomi uključuju:

  • promjenu boje nokta - nokat postaje žut, bjelkast ili zelenosmeđ;
  • postaje zadebljan, iskrivljen i krhak.

Komadići uništenog nokta skupljaju se ispod zdravog dijela nokta te se konačno cijeli nokat može odvojiti od svog ležišta.

Gljivična infekcija postupno zahvaća nokat i može ga potpuno uništiti. Gljivična infekcija započinje s unutrašnje strane nokatne ploče. U početnom stadiju infekcije najčešće se promijeni boja nokta, nokat postaje zadebljan, iskrivljen i krhak. Izloženost vlazi i toplini pogoduje razvoju gljivične infekcije (npr. znoj koji nastaje zbog nošenja zatvorene obuće, korištenje zajedničkih tuševa - u sportskim objektima, kupalištima). U prošlosti su se za liječenje gljivične infekcije noktiju koristili lijekovi za lokalnu primjenu. Terapija je trajala dugo i nije bila učinkovita, no sada postoje novi lijekovi koji se uzimaju na usta i vrlo su djelotvorni.

Raširenost među odraslima je 2 do 4%.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!