Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Genitalni herpes i kondilomi

Genitalni herpes i kondilomi

Genitalni herpes i kondilomi
  • Objavljeno: Petak, 21.08.2015.
  • Broj pregleda: 49.139
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Infekcije

Što je genitalni herpes i što su kondilomi?

Genitalni herpes i kondilomi su najraširenije i vrlo zarazne virusne infekcije koje pogađaju intimnu zonu muškaraca i žena.

Genitalni herpes je na prvom mjestu među spolno prenosivim bolestima jer rizik od zaraze, u slučaju da je partner zaražen, doseže čak 90 posto, što objašnjava njegovo nezadrživo širenje.

Uzročnici genitalnog herpesa i kondiloma

Genitalnu infenkciju herpesom gotovo uvijek uzrokuje Herpes simplex (HSV) tipa 2 i, rjeđe, Herpes simplex tipa 1 (isti onaj koji uzrokuje groznicu na usnici). Oboje pripadaju u skupinu virusa herpesa (među kojima je, na primjer, i herpes zoster, koji uzrokuje vodene kozice).

Kondilome uzrokuju papiloma virusi (HPV), koji pripadaju brojnoj skupini humanih papiloma virusa, od kojih je identificirano više od 70 tipova. Najodgovorniji za pojavu kondiloma su: HPV 6 i HPV 11.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!