Genitalni herpes i kondilomi

Genitalni herpes i kondilomi

Genitalni herpes i kondilomi
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Genitalni herpes je na prvom mjestu među spolno prenosivim bolestima jer rizik od zaraze, u slučaju da je partner zaražen, doseže čak 90 posto, što objašnjava njegovo nezadrživo širenje.
Kategorija: Infekcije

Simptomi genitalnog herpesa i kondiloma

Ona

Uoči pojave genitalnog herpesa osjeća se lagana bol lokalizirana u stidnici i vagini, popraćena umjerenim svrbežom koji, s vremenom, može prerasti u intenzivnu bol. Tek u sljedećoj fazi javljaju se tipični mjehuri: pucajući stvaraju ranice na kojima se, tijekom idućih tjedan dana stvaraju kraste. Limfni čvorići u preponama mogu oteći.

Papiloma virus je podmukliji jer njegovo razdoblje inkubacije može potrajati od tri do šest mjeseci i ne očituje se uvijek na "buran" način. Ponekad se kondilomi brzo razmnožavaju, uz pojavu bradavičastih i bezbolnih izraslina najrazličitijih oblika, vidljivih golim okom.

U drugim slučajevima samo se posebnom pretragom ( kolposkopija) može otkriti HPV na cerviksu. Osim toga, virus može biti latentan: već živi unutar stanice, ali još nije u takvoj fazi da bi izazvao pojavu simptoma (stoga je vrlo važno redovito podvrgavanje Papa testu).

On

Genitalni herpes uzrokuje upalu žlijezda (gornji dio penisa) i prepucija (kožna kapica). U sljedećoj fazi dolazi do pojave malih mjehura i oticanja limfnih žlijezda u preponama. Može se osjećati nelagoda pri mokrenju.

Papiloma virus, kad nije u latentnoj fazi ili u vrlo laganom (gotovo nevidljivom) obliku, očituje se karakterističnim bradavicama u zoni prepucija, na penisu i mošnjama.

Što je genitalni herpes i što su kondilomi?

Genitalni herpes i kondilomi su najraširenije i vrlo zarazne virusne infekcije koje pogađaju intimnu zonu muškaraca i žena.

Genitalni herpes je na prvom mjestu među spolno prenosivim bolestima jer rizik od zaraze, u slučaju da je partner zaražen, doseže čak 90 posto, što objašnjava njegovo nezadrživo širenje.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!