Bolest kretanja - kinetoza

Bolest kretanja - kinetoza

Bolest kretanja - kinetoza
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bolest kretanja je normalan odgovor na pokret kad više osjetnih sustava tijela (vidni, sustav ravnoteže, osjet za položaj u prostoru) različito doživljavaju pokret. Može se također javiti nakon kretanja kad se kretanje očekuje, a ne dogodi se već osoba ostane na mjestu. Nastaje prilikom ubrzanog kretanja u raznim smjerovima i kad ne postoji vizualni kontakt s okolinom.
Kategorija: Mentalno zdravlje

Lijekovi za sprječavanje bolesti kretanja

Lijekovi koji se uzimaju na usta trebaju se popiti prije putovanja, kako bi se upili iz crijeva na vrijeme i kako bi se postigla potreba koncentracija u krvi. Kad simptomi počnu, upijanje (apsorpcija) lijeka je otežana, a kad počne povraćanje - nemoguća je. Može se dati injekcija u mišić. Kad počnu teški simptomi, mogu se staviti čepići u otvor debelog crijeva ako injekcija u mišić nije moguća iz bilo kojeg razloga.

Tipovi lijekova koji se uzimaju za sprječavanje simptoma su:

  • antagonisti muskarinskih receptora
  • antagonisti histaminskih H1-receptora
  • simpatomimetici (npr. dkstroamfetamin), u kombinaciji s nekim od gornjih

Velik broj lijekova se ispituje, npr. đumbir, antidepresivi i lijekovi protiv grčeva (antikonvulzivi).

Nuspojave

Pospanost je najčešći simptom, osim nakon simpatomimetika. Simptomi su obično povezani s dozom.

Dekstroamfetamin

Amfetamin i srodna sredstva imaju značajan učinak na bolest kretanja. Njihovo djelovanje je najučinkovitije kad se radi o ekstremnom stresu i koriste se u kombinaciji sa skopolaminom ili prometazinom radi pojačanja djelovanja i smanjenja nuspojava. Za sprječavanje bolesti kretanja kod rutinskog putovanja, ovaj lijek nije preporučljiv. Isto tako nije preporučljiv u trudnoći te kod djece mlađe od tri godine. Ne koriste se rutinski niti ponavljano zbog nuspojava koje uključuju nemir, razgovorljivost i potencijalnu zlouporabu. Nepoželjne su njegove kombinacije s brojnim lijekovima, oosbito onima s učinkom na srce i središnji živčani sustav.

Dimenhidrat

Dimenhidrat je antihistaminik (Dramine) je jedan od lijekova izbora za uobičajene oblike kinetoza. Može se kupiti u različitim oblicima - tabletama, tabletama za žvakanje, dugodjelujućim kapsulama, tekućim preparatima, čepićima i u obliku otopina za injekcije. Ne bi se trebao koristiti kod djece mlađe od 2 godine, a također ni u trudnoći.
Standardna doza za odrasle je 50-100 mg u tabletama svakih 4-6 h, do najviše 400 mg u 24 sata.

Za djecu od 2-6 godina oralna doza je 15-25 mg svakih6-8 sati; najviše 75 mg u 24 h.

Djeca dobi 6-12 godina: 25-50 mg svakih 6-8 h, do najviše 150 mg u 24 sata.

Djeca starija od 12 god.: 50 mg svakih 4-6 h, do najviše 300 mg u 24 h.

Ako se usporedi sa skopolaminskim flasterom, najveći nedostatak dihmenhidrata je potreba za čestom primjenom. Najčešće nuspojave su pospanost i vrtoglavica. Kod djece može izazvati razdražljivost.

Meklizin

Antihistaminik meklizin (Diadril) se dugo koristio kao vrlo učinkovit, ali nije učinkovit koliko skopolaminski flaster. Meklizin se može kupiti u obliku običnih tableta i tableta za žvakanje. Nije preporučljiva njegova uporaba u trudnoći. Može se koristiti kod djece.
Standardna oralna (na usta) doza za odrasle je 25-50 mg, svakih 6-12 ili 12-24 h.
Za djecu se koristi upola manja doza.
Najvažnija nuspojava je pospanost.

Prometazin

Prometazin se s ili bez amfetamina ili sličnih sredstava koristi kod težih situacija ili za liječenje već nastale bolesti kretanja (5, 31). Može se dobiti u obliku tableta ili sirupa. Može se koristiti u trudnoći, ali ne i kod djece mlađe od dvije godine.
Standardna doza za sprječavanje kinetoza je 25 mg svakih 6 h. Međutim, obzirom na dugotrajnu aktivnost, ova se učestalost čini nepotrebno visoka.
Djeci starijoj od 2 godine preporučuje se doza od 0.25-0.5 mg/kg tjelesne mase svakih 4-6 h.

Prometazin uzrokuje jaču pospanost nego većina drugih lijekova za kinetoze, a njegova uporaba povezana je sa smanjenom sposobnošću izvođenja svakodnevnih aktivnosti, slabijom psihomotornom funkcijom, informacijskim procesom i budnošću.

Skopolamin hidroklorid

Skopolamin je antimuskarinski lijek. Ovaj učinkoviti lijek je često standard s kojim se uspoređuju drugi lijekovi. Dosadašnja istraživanja pokazuju kako je skopolamin uopće najdjelotvornije sredstvo protiv nastanka kinetoza.

Skopolaminski flaster

Skopolaminski transdermalni flaster (naljepak) se nanese na kožu iza uha (Scopoderm TTS) najmanje 8 h prije putovanja ili izlaganja podražaju kretanja, a mijenja se svakih 72 h. Dobro je istražen. Istraživanja pokazuju da je učinkovit kao i skopolamin tablete. Glavne prednosti su mu praktičnost i jednostavnost primjene te dugotrajna aktivnost. Problemi uključuju nuspojave koje mogu nadmašiti dobro djelovanje ako se radi o malom podražaju koji uzrokuje bolest kretanja, dug period prije početka djelovanja te različit učinak kod različitih osoba te čak i kod istih osoba u različito vrijeme. Postoje pretpostavke kako umanjuje prilagodbu na kretanje iako to nije uvijek bilo uočljivo.

Treba se izbjegavati primjena ovog lijeka u trudnoći te kod djece. Uporaba skopolaminskog flastera treba se izbjegavati kod glaukoma, starijih osoba te kod zapreka u otjecanju mokraće. Skopolamin se ne treba kombinirati sa sedativima, kao što su antihistaminici te s alkoholom, antidepresivima i antikolinergicima. Nakon njegove primjene potrebno je oprati ruke kako bi se izbjegao eventualni kontakt s konjuktivom oka što može dovesti do širenja zjenice i zamućenog vida. Nuspojave su suha usta, pospanost i zamućen vid (čak i bez direktnog dodira lijeka i oka). Vidni problemi mogu se pojačati kod česte uporabe. Može uzrokovati zbunjenost i/ili vidne halucinacije, osobito kod starijih osoba.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!