Bolest kretanja - kinetoza

Bolest kretanja - kinetoza

Bolest kretanja - kinetoza
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bolest kretanja je normalan odgovor na pokret kad više osjetnih sustava tijela (vidni, sustav ravnoteže, osjet za položaj u prostoru) različito doživljavaju pokret. Može se također javiti nakon kretanja kad se kretanje očekuje, a ne dogodi se već osoba ostane na mjestu. Nastaje prilikom ubrzanog kretanja u raznim smjerovima i kad ne postoji vizualni kontakt s okolinom.
Kategorija: Mentalno zdravlje

Simptomi bolesti kretanja

Razvoj simptoma bolesti kretanja varira ovisno o jačini podražaja i sklonosti osobe. Početni je simptom obično nelagoda u gornjem dijelu trbuha, a nakon toga slijede mučnina i povraćanje. Koža postaje blijeda i javlja se znojenje i vrtoglavica.

Pogoršanje označuje pojačano izlučivanje sline, osjećaj topline tijela, lakoće glave, često depresije i apatije. Dodatni simptomi su česti, ali variraju od sobe do osobe: puštanje vjetrova, ubrzano disanje, uzdisanje, stenjanje, glavobolja, osjećaj stezanja obruča oko glave, panika, konfuzija. Nakon nekog vremena se tijelo prilagođava (npr. osoba razvije morski "ljuljajući" hod).

Većina osoba se prilagodi nakon 2-3 dana i simptomi nestaju, a kod 5% simptomi traju dok postoji podražaj kretanja. Povratak na stabilne okolnosti bez kretanja može potaknuti ponovnu pojavu simptoma, ali je obično trajanje simptoma kraće i prilagodba je brža.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!