Bolest kretanja - kinetoza

Bolest kretanja - kinetoza

Bolest kretanja - kinetoza
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bolest kretanja je normalan odgovor na pokret kad više osjetnih sustava tijela (vidni, sustav ravnoteže, osjet za položaj u prostoru) različito doživljavaju pokret. Može se također javiti nakon kretanja kad se kretanje očekuje, a ne dogodi se već osoba ostane na mjestu. Nastaje prilikom ubrzanog kretanja u raznim smjerovima i kad ne postoji vizualni kontakt s okolinom.
Kategorija: Mentalno zdravlje

Učestalost i rizični čimbenici

Učestalost je manja od 1% tijekom vožnje u velikom avionu do 100% tijekom vožnje u brodu na nemirnom moru. Vožnja brodom najčešće uzrokuje bolest kretanja, a nakon toga vožnja avionom, autom, a najrjeđe vlakom. Do druge godine života je rijetka. Najčešća je od 3-12 godine, a nakon toga mnogo rjeđa. Žene su podložnije (1.7:1), a simptomi su češći tijekom menstruacije i trudnoće. Osobna sklonost ka razvoju simptoma najvažnja je u previđanju slijedećih napadaja. Sklonost povećavaju i okolišni čimbenici: slaba ventilacija, smrad, dim, ugljični monoksid.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!