Prematurna retinopatija

Prematurna retinopatija

Prematurna retinopatija
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Prematurna retinopatija, retinopatija nedonoščadi ili retrolentalna fibroplazija je bolest mrežnice koja pogađa nedonoščad.
Kategorija: Oči i vid

Definicija prematurne retinopatije

Prematurna retinopatija, retinopatija nedonoščadi ili retrolentalna fibroplazija je bolest mrežnice koja pogađa nedonoščad.

Prognoza prematurne retinopatije​

Stadiji 1 i 2 ne dovode do sljepoće. Međutim, mogu progredirati do težih stadija. Granična bolest je definirana kao bolest koja ima 50% vjerojatnosti progresije do odignuća mrežnice. Granična bolest se smatra prisutnom kad je stadij 3 prematurne retinopatije vidljiv bilo u zoni I ili zoni II, sa najmanje 5 kontinuiranih ili 8 ukupnih sati bolesti, te uz prisutnost «plus» bolesti. Progresija do stadija 4 (djelomičnog odignuća mrežnice) ili do stadija 5 (potpunog odignuća mrežnice) će rezultirati značajnim ili potpunim gubitkom vida u novorođenčeta.

Praćenje prematurne retinopatije​

U cilju da se omogući pravovremena intervencija, proveden je sistem praćenja novorođenčadi koja imaju rizik od razvoja retinopatije. Ti protokoli praćenja se razlikuju od zemlje do zemlje zato što definicija visokog rizika nije jedinstvena ili savršeno definirana. U SAD-u postoji suglasnost stručnjaka temeljena na podacima dobivenim iz kliničkih studija objavljenih u časopisu «Pediatrics» 2006. godine. U te je studije bila uključena, u većini slučajeva, novorođenčad sa porođajnom težinom ispod 1500 grama ili gestacijski ispod 30. tjedna razvoja.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!