Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kratkovidnost

Kratkovidnost

Kratkovidnost
  • Objavljeno: Petak, 14.08.2015.
  • Broj pregleda: 7.398
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Oči i vid

Definicija kratkovidnosti

Kratkovidnost ili miopija (myopia) je stanje kod kojeg zrake svjetla padaju u fokus ispred mrežnice, umjesto na nju, zbog čega kratkovidni žmire pokušavajući dobiti oštru sliku predmeta. Kratkovidni ljudi udaljene predmete vide zamućene, a na blizu vide relativno dobro. Znak kratkovidnosti je, dakle, nemogućnost jasnog gledanja udaljenih predmeta kao što je TV, kino ekran, ploča u učionici ili objekti ispred automobila pri vožnji. Kratkovidnost pogađa ljude između 6 i 40 godina. Nakon 45. godine kratkovidnost se smanjuje, tj. vid se poboljšava.

Uzroci kratkovidnosti​

Tri su čimbenika koja određuju fokusiranje oka: rožnica, leća i duljina oka.
Rožnica, prozirni prednji dio oka, lomi 70-80% zraka svjetla koje ulaze u oko. Leća lomi 20-30% zraka. Duljina oka također je važna za fokusiranje. Ako je oko predugo, fokus svjetla pada ispred mrežnice i nastaje kratkovidnost. Obrnut je slučaj s dalekovidnošću - ako je oko prekratko, fokus zraka svjetla je iza mrežnice.

Podjela kratkovidnosti​

Prema visini kratkovidnosti može se podijeliti na:
1. nisku: do -3 dpt (dioptrije)
2. srednju: od -3.25 do -8 dpt
3. visoku: od -8.25 pa naviše

Može se također podijeliti prema uzroku na:
- lomnu: pri jačoj zakrivljenosti rožnice
- osnu: kada je veća očna os od 24 mm
- indeksna: kod prejakog indeksa loma svjetla u leći, staklovini ili očnoj vodici
- akomodacijska: kad postoje akomodacijski grčevi

Po kliničkom tijeku kratkovidnost može biti:
- dobroćudna
- zloćudna

Dobroćudna kratkovidnost se još naziva i školska, javlja se obično od 6-15 godina, ne prelazi -8 dpt i nema komplikacija na mrežnici ili žilnici. Korigira se najslabijim staklima koja daju dobar centralni vid. Prejaka korekcija može dovesti do prelaska u dalekovidnost s teškoćama akomodacije.

Zloćudna kratkovidnost je rjeđa pojava (1). Dioptrija se povećava uz naglu ili postupnu pojavu degenerativnih promjena na mrežnici, žilnici, staklovini, bjeloočnici, vidnom živcu. U ovom slučaju važna je prevencija: izabrati odgovarajuće zanimanje kod kojeg se vid duže ne zamara, prikladna prehrana bogata vitaminima te hipokorekcija - korekcija manja od dioptrije kako bi se smanjila akomodacija. Mišljenja kako hipokorekcija pojačava konvergenciju i pospješuje kratkovidnost nisu općenito prihvaćena. Smatra se kako je mnogo opasnija puna korekcija kojom se postiže jača akomodacija, veće naprezanje oka i pogoršanje degenerativnih komplikacija. Osim ovih preventivnih mjera, kod zloćudne kratkovidnosti se daju i sredstva za širenje krvnih žila u obliku kapi ili injekcija u oko. Degenerativne promjene rješavaju se laserom.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!