Patološki nistagmus

Patološki nistagmus

Patološki nistagmus
 • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Patološki nistagmus je oblik nevoljne kretnje oka. Odlikuje se izmjeničnim glatkim pokretima oka u jednom smjeru i sakadičkim (brzim) pokretima oka u drugom smjeru.
Kategorija: Oči i vid

Što je patološki nistagmus?

Patološki nistagmus je oblik nevoljne kretnje oka. Odlikuje se izmjeničnim glatkim pokretima oka u jednom smjeru i sakadičkim (brzim) pokretima oka u drugom smjeru.

Horizontalni nistagmus

Kad se nistagmus javlja bez ispunjavanja svojih normalnih funkcija, to je patološki (odstupa od zdravog i normalnog stanja). Patološki nistagmus je rezultat oštećenja jedne ili više komponenti vestibularnog sustava, uključujući i polukružne kanale, otolitne organe i vestibulocerebellum.

Patološki nistagmus općenito uzrokuje manji stupanj vidne oštrine, iako raspon takvog umanjenja široko varira. Ponekad je obrnuto - mnogi slijepi ljudi imaju nistagmus što je jedan od razloga da neki nose tamne naočale.

Prevalencija nistagmusa

Nistagmus je relativno često kliničko stanje, sa učestalošću od 1:5000-10000 pojedinaca. U jednom istraživanju u Oxfordshireu u Velikoj Britaniji utvrđeno je da je učestalost nistagmusa među djecom od dvije godine 1:670 djece.

Varijacije nistagmusa

 • Periferni nistagmus nastaje kao rezultat bilo normalnog, bilo bolesnog stanja vestibularnog sistema. Rotacijske komponente pokreta udružuju se zajedno s okomitim i vodoravnim pokretima oka, te mogu biti spontani, pozicijski ili evocirani.
  • Pozicijski nistagmus javlja se kod nekih osoba kad im glava u nekom određenom položaju. Primjer tog stanja je benigni paroksizmalni pozicijski vertigo (BPPV).
  • Pogledom inducirani nistagmus javlja se i pogoršava pomicanjem pogleda.
  • Postrotacijski nistagmus javlja se usljed pojave neravnoteže između normalne i oboljele strane, primjerice, usljed stimulacije vestibularnog sustava brzim tresenjem ili rotacijom glave.
  • Spontani nistagmus je nistagmus koji nastaje bez obzira na položaj glave pacijenta.
 • Centralni nistagmus javlja se ili kao rezultat normalnih ili kao abnormalnih procesa u vestibularnom organu, primjerice, usljed lezije u srednjem mozgu ili malom mozgu.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!