Refrakcijska greška

Refrakcijska greška

Refrakcijska greška
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Greška loma ili refrakcijska greška, jest greška u fokusiranju svjetlosti i čest je razlog smanjene vidne oštrine oka.
Kategorija: Oči i vid

Definicija refrakcijske greške

Greška loma ili refrakcijska greška, jest greška u fokusiranju svjetlosti i čest je razlog smanjene vidne oštrine oka.

Epidemiologija refrakcijske greške

Prevalencija refrakcijske greške u svijetu procijenjena je na 800 milijuna do 2,3 milijarde.

Vrste refrakcijske greške​

Oko koje prilikom gledanja dalekog objekta nema refrakcijsku grešku je emetropno (tj. prisutna je emetropija). Oko koje prilikom gledanja dalekog objekta ima refrakcijsku grešku je ametropno (prisutna je ametropija).

Refrakcijske greške često su kategorizirane kao sferične (kuglaste) i cilindrične (valjkaste).

Sferične greške dešavaju se kada je optička moć oka ili prevelika ili premala pa se svjetlo ne fokusira na mrežnicu. Osobe s takvim refrakcijskim greškama često imaju zamućen vid. Pri prisutnosti prejakog loma zraka svjetlosti s obzirom na duljinu očne jabučice (uzrok može biti prejako zakrivljena rožnica ili preduga očna jabučica) govorimo o miopiji (kratkovidosti). Kad je lom zraka svjetlosti preslab s obzirom na duljinu očne jabučice (može nastati zbog nedovoljno zakrivljene rožnice ili prekratke očne jabučice) radi se o hiperopiji (dalekovidnosti).

Cilindrične greške dešavaju se kad je optička snaga oka prejaka ili preslaba duž jednog meridijana oka. To je kao da leća naginje cilindričnom obliku uzduž tog meridijana. Kut pod kojim se nalazi meridijan poznat je kao osovina (axis). Osobe s ovom refrakcijskom greškom gledajući u određenom smjeru obrise mogu vidjeti zamagljeno, ali promjenom kuta gledanja iste obrise mogu vidjeti jasno. Osoba s cilindričnom greškom ima astigmatizam.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!