Choroideremia

Choroideremia

Choroideremia
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Choroideremia je rijetka nasljedna bolest koja uzrokuje progresivan gubitak vida uslijed degeneracije koroide u retini.
Kategorija: Oči i vid

Što je choroideremia?

Choroideremia je rijetka nasljedna bolest koja uzrokuje progresivan gubitak vida uslijed degeneracije koroide u retini.

Klinička slika choroideremie

Choroideremia, prije zvana tapetokoroidalna distrofija, javlja se gotovo isključivo samo kod muškaraca. U djetinjstvu je njen najtipičniji simptom noćno sljepilo. Kako bolest napreduje, javlja se gubitak perifernog vida, a kasnije i centralnog. Progresija bolesti se nastavlja tijekom života, iako su i brzina i stupanj gubitka vida varijabilni, čak i unutar iste obitelji.

Gubitak vida uslijed choroideremie je uzrokovan degeneracijom nekoliko slojeva stanica koje se presudne za vid. Ovi slojevi stanica, koji oblažu pozadinu oka, zovu se koroida, retinalni pigmentni epitel i retina. Koroida je mreža krvnih žila koje su smještene u retini i bjeloočnici (bijelom dijelu oka). Koroidalni krvni sudovi snabdijevaju retinalni pigmentni epitel i fotoreceptore u retini kisikom i hranjivim tvarima. Retinalni pigmentni epitel, koji se nalazi odmah ispod retine, podržava funkciju fotoreceptora. Fotoreceptori su odgovorni za pretvaranje svjetla u električne impulse putem kojih prenose poruke u mozak gdje nastaje slika koju promatramo.

U ranim fazama choroideremie, koroida i retinalni pigmentni epitel odmah deterioriraju. Nakon nekog vremena i fotoreceptori degeneriraju. Kao rezultat javlja se gubitak vida.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!